Od karijere uličnog izvođača, preko pisanja pjesmica za reklame na BBC-u, Julia Donaldson postala je vrhunska autorica slikovnica i priča za djecu. Njena je mašta iznjedrila čitav niz likov koje djeca širom svijeta prepoznaju.

Neki od njih kao nevjerojatni Grubzon (Gruffalo) postali su pravi klasici. Među brojnim knjigama koje je objavila, one koje je napravila u suradnji s ilustratorom Axelom Schefflerom zauzimaju posebno mjesto i postale su njen zaštitni znak. Osim Grubzona, tu su još i vještica iz priče Mjesta ima na metli svima, Grubzonovo dijete, majmunčić koji traži mamu, pustolovna Pužica kitova družica, bakica koja se žali da joj je Skučena kuća... Neki su likovi prave “face”. Možda najveći među njima jest div Jura iz priče Najotmjeniji div u gradu – ljubazan i dobar toliko da je djeci neodoljiv.

Trešnja je tu prekrasnu priču pretočila u predstavu, a ona govori o Juri koji je bio najneuredniji div u gradu. Uvijek je nosio par smeđih sandala i istu haljinu punu zakrpa. Zbog toga je bio tužan, pa odluči kupiti novu odjeću i postati najotmjeniji div u gradu.. I što mislite, je li onda postao sretan?

Naravno da jest! Ali, je li ostao sretan? Zna li netko? I znate li što je to sreća i kako se daje? O da, sreća se može dati! I može biti bilo što kao na primjer igračka, zagrljaj ili čak kazališna predstava. Sreća nosi mnoga odijela i može se prerušiti u bilo što. Zato dođite i ne zaboravite povesti sa sobom nekog odraslog koga volite. Ako se u njima još krije dijete, možda (i uz malo sreće) podijelit ćete puno sreće.ž
najotmjeniji-div-ponovno-je-u-gradu

Redateljica: Sanja Hrenar

Igraju: Danijel Radečić, Sanja Hrenar, Sandra Hrenar, Matija Antolić

Preporučena dob: 2+

Trajanje: 40 minuta

Kako do besplatnih ulaznica?

Na adresu urednistvo@roditelji.hr pošaljite nam vaše podatke (ime, prezime, broj telefona i termin u kojem želite gledati predstavu) i u subjectu maila naznačite "Najotmjeniji div u gradu". Dvoje najbržih čitatelja portala dobiva na dar po 2 ulaznice.

najotmjeniji-div-ponovno-je-u-gradu

Svake subote od 16 sati u Trešnji se održava program KAZALIŠTE I KNJIGA - cilj programa je poticati djecu na čitanje i tako ih neprekidno razvijati. Provode se različite aktivnosti (čitaju se priče, promoviramo mlade ali i već poznate autore za djecu, postavljaju se izložbe...). Posljednju subotu u studenome predstavljamo IBIS GRAFIKU koja je nakladnik slikovnica za djecu JULIJE DONALDSON. Tako će u subotu Trešnjina publika uživati u iznimno kvalitetnim slikovnicama, moći će ih kupiti po neodoljivim cijenama (posebno naglašavamo slikovnicu NAJOTMJENIJI DIV U GRADU prema kojoj je nastala Trešnjina kazališna predstava).

Tekst i foto: Gradsko kazalište Trešnja