Budući da je nošenje postalo svakodnevna aktivnost brojnih roditelja, o nošenju se često govori kroz prizmu praktičnosti ili čak pomodarstva. Ergobaby, kao vodeći svjetski brand u izradi ergonomskih nosiljki, ovaj put se odlučio predstaviti novu Embrace nosiljku u krugu onih koji su najstručniji odgovarati na sva pitanja roditelja o nošenju - pedijatara, ortopeda, fizioterapeuta i savjetnica za nošenje.

najnjezniji-zagrljaj-od-prvog-dana

O važnosti nošenja od prvih dana, povezivanja s djetetom, prvih zagrljaja, dodira i nošenja djece kao prakse koja pomaže i majkama i djeci što lakše prebroditi prve zajedničke mjesece u zagrebačkoj Mimari govorili su stručnjaci u panel raspravi. Svoj doprinos raspravi dali su i brojni roditelji koji su komentirali i postavljali pitanja temeljem vlastitih iskustava, a među njima su bile i poznate mame poput Sarah Josipović koja već neko vrijeme koristi Embrace nosiljku i kako sama kaže njen sinčić Mak je njome oduševljen pa samim time i ona dijeli njegovo oduševljenje.

Kad bi netko spomenuo nošenje djece prije samo nekoliko godina, tek mali broj roditelja znao bi o čemu je riječ. Danas s veseljem možemo reći kako je nošenje beba i djece postalo svakodnevica svih onih roditelja koji se žele ušuškati sa svojom bebom dok u isto vrijeme žele zadržati životni stil kakav su imali i prije rođenja njihovog princa ili princeze. No, kako se odlučiti kako započeti i pronaći pravu nosiljku? Prva stvar koju će svaki roditelj napraviti - je guglati. Na internetu nailazimo na brojne, kako znanstveno utemeljene, tako i neutemeljene tvrdnje. Roditeljima se javljaju  brojna pitanja na koja često ne znaju odgovor poput onog pitanja hoćemo li razmaziti djecu ako ih nosimo ili smijemo li ih držati na rukama ili ih trebamo pustiti da plaču kako bi se naučili sami smiriti. Ipak, ona najčešća se odnose na pitanja kada početi s nošenjem, kako nositi na siguran način, koji je položaj optimalan i koliko dugo možemo nositi.

Nositi ili spustiti -  pitanje je sad

Zdravstveni djelatnici koji rade s djecom i roditeljima redovito se susreću s takvim pitanjima, a kako bi na ta pitanja mogli kompetentno odgovoriti, važno je pristupiti tematici interdisciplinarno, te uzeti u obzir rani razvoj djeteta, dobrobit kralježnice i kukova, motorički razvoj te ergonomiju za roditelje, praktičnost i njihove zahtjeve u vezi korištenja proizvoda za nošenje. Zato je Ergobaby na ovom događaju okupio stručnjake s iskustvom iz različitih područja, a koji su kompetentni odgovoriti na pitanja roditelja poput onoga koliko je važno povezivanje mame i tate s bebom te kada je idealno vrijeme za nošenje djeteta zbog položaja tijela:

Prof. dr. sc. Milan Stanojević, neonatolog, iz Poliklinike za dječje bolesti Dr. Sabol. naglasio je kako je “neobično važno da djeca kad god trebaju bliskost da im se ta bliskost omogući”, a nastavio je i o važnosti nosiljki u omogućavanju te bliskosti: “nosiljka je dobra jer upravo omogućuje to, da dijete i majka ili dijete i otac nakon rođenja budu blizu.” Panelu se pridružio i dr. Josip Vlaić specijalist ortopedije i uže specijalnosti iz dječje ortopedije iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, koji je rekao:Ako se radi o zdravom djetetu kome su kukovi ranije ultrazvučno pregledani od strane stručnjaka,  ortopeda, te ako su kukovi u redu tada nošenje u nosiljci nije štetno ako je pozicija nogica u takozvanom “M” položaju, poziciji žabice gdje su nogice raširene.

Osim što nam ostavljaju slobodne ruke za različite aktivnosti čime dijete postaje uključeno u životni stil od rođenja, nosiljke su važan medij i za emocionalni, fizički i socijalni razvoj djece kako su pokazale i broje studije. Primjerice, djeca koja su nošena od strane bliskih osoba u prvim mjesecima života, pokazala su značajan napredak u povezanosti i emotivnom zdravlju, u odnosu na djecu koja nisu nošena u bliskom kontaktu s odraslom osobom. Još jedna sitnica, koju će cijeniti svaki roditelj koji je to tek postao, nosiljke su idealan alat za uspavljivanje.

Tekst i foto: press