Proslava hrvatske animacije u Tuškancu donosi i nekoliko premijera, ali i priznanja za jedan profesionalni i jedan studentski film koji su u 2014. godini prikazani na najvećem broju festivala i dobili najviše nagrada.

Sve aktivnosti ASIFA-e Hrvatska možete pratiti i na Facebook stranici facebook.com/asifa.croatia, a ASIFA Hrvatske uz pokretanje internetske stranice asifa.hr koja će služiti kao informativna platforma za sve profesionalne animatore i ljubitelje animacije, festivale animiranih filmova u Hrvatskoj, planira i niz drugih cjelogodišnjih aktivnosti vezanih uz animaciju – specijalizirane projekcije, okrugle stolove, predavanja i gostovanja, a u planu je i proširivanje članstva.

Povijest ASIFA-e

ASIFA je jedna od najstarijih strukovnih organizacija na svijetu, osnovana je 1961. u Annecyju s ciljem da “diljem svijeta povezuje sve one  koji se bave animacijom, te da informira vladina tijela i publiku o važnosti animiranog filma”. ASIFA od tada besprekidno djeluje više od 50 godina, ima 40 nacionalnih grupa i više od 5000 članova u 60-ak zemalja na svim kontinentima, a centralna aktivnost danas joj je obilježavanje Međunarodnog dana animacije utemeljenog 28. listopada 2002. u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Međunarodni dan animacije u cijelom svijetu promovira se istim plakatom kojeg izradi svjetski poznati animator.

Tekst: Hrvatski filmski savez

Foto: Profimedia