Stručnjaci iz raznih područja djelovanja slažu se u istom - porod ne bi trebalo forsirati! Carski rez opravdan je u slučajevima opasnosti za život i zdravlje majke ili djeteta.

Trudnoća je uistinu posebno vrijeme u životu svake žene, a sve se slažu kako se doista radi o 'drugom stanju'. Pored činjenice da tijelo  trudnica prolazi konstantne i ne uvijek ugodne promjene, trudnice se suočavaju i s činjenicom da su svakim danom sve bliže porodu i porođajnim mukama.

'Pripremite se za opušteno rađanje' naziv je radionice koja će biti održana od 24. do 26. listopada u Novi Spa Hotels & Resortu, a koja je namijenjena upravo trudnicama koje dan poroda žele dočekati bez straha i sigurne da one i njihovo tijelo dobro znaju što rade. Žene su naučene vjerovati da je s rađanjem povezana velika bol, i zbog toga često imaju neprimjeren strah od poroda. Strah uzrokuje napetost u tijelu, a upravo ta napetost sprječava tijelo da lagano izvede normalnu, fiziološku funkciju rađanja. Opušteno rađanje privlači žene koje traže način kako da porod bude što je moguće mirniji, sigur­niji i nježniji, bez nepotrebnih intervencija. Kroz jednostavan program, trudnice uče otpustiti strah i pri­hva­titi porođaj kao pri­rodni čin. Stječu po­vjerenje u vlastito tijelo, a po­rod prihvaćaju kao iskustvo koje osnažuje.

Među brojnim temama vezanim uz psihologiju i fiziologinju rađanja iz aspekta majke i djeteta, autorica radionice Gordana Kastrapeli dotaknut će se i jedne vrlo intrigante i nedovoljno spominjane teme. Trudnice će naime imati priliku doznati zašto nije dobro forsirati porod ili unaprijed dogovarati datum poroda - osim u medicinski opravdanim slučajevima - te zašto je bolje odlučiti se za prirodan porod, a ne za carski rez u slučaju kad trudnica može birati.

U sklopu ove vikend radionice predavanje će održati i stručnjakinja za astrologiju Anđelka Subašić kako bi se s astrološkog aspekta osvrnula na ovu važnom i vrlo zanimljivu temu. U astrologiji se naime činjenice o genetici dokazuju usporedbom horoskopa članova jedne obitelji iz kojih se jasno vide ponavljanja istih, nevjerojatnih i neobičnih astroloških konstelacija i svojstava koja se ponavljaju iz generacije u generaciju.

U slučaju kada porod nije prirodan te je prethodno dogovoren i astrološka slika se mijenja, iako je carski rez naravno opravdan u slučajevima opasnosti za život i zdravlje majke ili djeteta. Predavanje Anđelke Subašić u sklopu radionice ‘Pripremite se za opušteno rađanje’ je besplatno, a održat će se u subotu 25. listopada u 10:00 sati. Dobrodošle su žene koje se pripremaju za izazove majčinstva jer briga o podizanju djeteta, njegovom psihičkom zdravlju i kvaliteti života počinjFu i prije njegova dolaska na svijet.

najava-zanimljive-radionice-za-trudnice

Foto: Profimedia, NOVI SPA resort&hotels