Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana primalja potaknuto je čestim kritikama na zdravstveni sustava ali i zbog loše hrvatske demografske slike, stoga se nastoji učiniti korak u dobrom smjeru otvarajući vrata rodilišta javnosti. Primaljska struka je plemenito zvanje, nešto s čime smo svi bili u doticaju a da možda nismo ni bili svjesni – svakoga nas je u ruke najvjerojatnije prvo uzela primalja.

Na Danu otvorenih vrata primalje će u rodilištima biti na raspolaganju trudnicama i ostalima zainteresiranima, organizirane će biti radionice na kojima se mogu dobiti informaciju od toga što trudnice čeka u rađaonici do toga što pripremiti za boravak u rodilištu.

na-medunarodni-dan-primalja-razgledajte-rodilista-i-upoznajte-primalje

Namjera je „osvijestiti javnost da u sklopu skrbi koju primalje pružaju žene imaju manje prijevremenih poroda, manje intervencija i korištenja lijekova u porodu i ostvaruju veće zadovoljstvo pri samom porodu i nakon poroda, čime se također povećava postotak dojene djece“, naglasila je predsjednica Hrvatske komore primalja Barbara Finderle.

Svoja vrata otvoriti će rodilišta u Dubrovniku, Vukovaru, Zadru, Varaždinu, Čakovcu, Sisku, Koprivnici, Zaboku, Šibeniku, Splitu, Vinkovcima i Puli te Sveti Duh, Petrova i Merkur u Zagrebu.

Vrijeme trajanja otvorenih vrata za svako rodilište i ostale informacije nalaze se naweb stranici Hrvatske komore primalja.

na-medunarodni-dan-primalja-razgledajte-rodilista-i-upoznajte-primalje

Tekst i foto: Hrvatska komora primalja