Djeca, mladi te odrasle osobe iz raznih ranjivih skupina društva na Jarunu će se moći obrazovati za rad u ugostiteljstvu. Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) otvorila je ugostiteljsko-edukativni centar inkluzije The CookBook.

Osobe s invaliditetom i intelektualnim teškoćama te djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi tamo stječu razne vještine koje će im olakšati zapošljavanje u ugostiteljstvu te aktivno uključivanje u život zajednice.

The CookBook godinu će dana biti u velikom šatorskom objektu koji je postavljen na zemljištu Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, no članovi UNUO-a se nadaju kako će u međuvremenu na korištenje dobiti neku nekretninu u vlasništvu države ili Grada Zagreba. Naime, za još kvalitetniji rad potreban im je centar na trajnoj adresi.

„Za nas osobe s invaliditetom nisu moralni i financijski teret zajednice! One mogu i žele aktivno pridonijeti društvu, samo im treba pružiti mogućnost. Zato otvaramo ugostiteljsko-edukativni centar inkluzije jedinstven na svijetu. Osobe iz ranjivih skupina raznih generacija dobivaju mjesto za učenje, ali i predstavljanje naučenoga javnosti. Svaki pozitivan komentar građana bit će im veliki poticaj za nastavak učenja i rada. Ovdje želimo istaknuti njihove prednosti, a ne nedostatke“, kazao je Vedran Habel, predsjednik UNUO-a.

Jasenka Sučec, pomoćnica ravnateljice za profesionalnu rehabilitaciju u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, istaknula je da je za zapošljavanje što većeg broja osoba s invaliditetom nužno nastaviti stvarati nove mogućnosti njihova obrazovanja. Novootvorenom centru poželjela je da postane dugoročno održiv.

„Osobe s invaliditetom trebaju našu podršku. Zato uz njihovu edukaciju trebamo raditi i na edukaciji poslodavaca. Poslodavce trebamo educirati kako surađivati s osobama s invaliditetom kako bi one dale najbolje od sebe. Poslodavci, uz potpore za zapošljavanje osoba s invaliditetom, dobivaju i mogućnost za jačanje konkurentnosti. S obzirom da smo zemlja u kojoj je turizam jedna od glavnih gospodarskih grana, važno nam je privući što veći broj osoba s invaliditetom koje će upravo Hrvatsku odabrati kao svoje turističko odredište. Stoga poslodavci trebaju znati da osobe s invaliditetom na najbolji mogući način mogu sudjelovati u osmišljavanju pristupačnih usluga i proizvoda, istaknula je Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

U centru The CookBook uz edukacije će se održavati večere koje će s korisnicima centra pripremati slavni hrvatski chefovi. Idući četvrtak 20. 2. u 18 sati gostuju kuharica Marina Gaši i slastičarka Sanja Sajko, a uskoro stiže i kuhar David Skoko. Građanima se večera ne naplaćuje, nego će za konzumaciju moći ostaviti donaciju u skladu sa svojim mogućnostima. Tim će se sredstvima financirati edukacije u centru na koje će doći djeca i mladi iz ranjivih skupina društva iz drugih dijelova zemlje.

UNUO je osnovan 2009. godine i od tada sustavno radi na poticanju inkluzije i deinstitucionalizaciji socijalno najosjetljivijih skupina u društvu.

Tekst i foto: press