Mnogi mladi nasilje u vezama smatraju normalnim

CESI organizira konferenciju “Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama” koja će se održati u ponedjeljak, 30. 05.2016. u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, u Zagrebu s početkom u 10 sati

Na konferenciji će o važnosti rada s mladima na prevenciji nasilja i promociji rodne ravnopravnosti govoriti Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, zamjenica Pravobraniteljice za djecu i predstavnici/e Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, i Ministarstva unutarnjih poslova, Služba za prevenciju. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u svom Izvješću za 2015. godinu navodi da "partnersko nasilje karakterizira prisila i kontroliranje partnerica te da je nasilje potaknuto prestankom partnerske veze", a "žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu od nasilja".

Učenici i učenice iz 12 srednjih škola iz različitih dijelova RH predstaviti će pilot program edukacije u kojem je sudjelovalo 330 mladih koji su imali prilike kroz interaktivne aktivnosti i diskusije saznati više o rodnim stereotipima i rodnoj ravnopravnosti, kvalitetnim i štetnim vezama te nasilju u vezama.

Prema rezultatima evaluacije pilot programa, čini se da je nasilje sastavni dio prvih veza. 47% mladih smatra da mladić ima pravo udariti svoju djevojku ako ona želi prekinuti s njim ili ako poklanja više pažnje prijateljima/icama nego njemu. Također, 49% mladih misli da djevojka ima pravo udariti svog dečka ako ju ne sluša. Otprilike trećina mladih izjavljuju da poznaju među svojim vršnjacima parove u čijim vezama je prisutno verbalno, fizičko i seksualno nasilje.

Sastavni dio konferencije biti će i prezentacija učeničkih radova na temu prevencije nasilja u vezama mladih i proglašenje pobjednika. Učenički radovi uključuju kratke filmove, video i likovne radove, plakate i slogane, a dostupni su na FB stranici Nasilne veze su bezveze. Pobjednički rad biti će korišten u kampanji informiranja mladih o prepoznavanju kvalitetnih i štetnih veza, te važnosti reagiranja u situacijama kada se nasilje događa.

Konferencija je završna aktivnost projekta "Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima - GEAR II" koji, osim CESI, provode organizacije iz Grčke, Španjolske, Cipra i Rumunjske. U okviru projekta provedeni su trodnevni seminari na kojima je sudjelovalo više od 50 profesora i profesorica iz različitih srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske te su publicirani priručnici namijenjeni profesorima/cama koji žele provoditi radionice u razredima. Projekt je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Pročitajte i:

Proglašeni dobitnici Sensa Loves izbora 2019.

U šarmantnom prostoru hotela Canopy by Hilton održan je prvi #SensaLoves izbor za 2019. godinu…

Djeca s nestrpljenjem očekuju 26. Hrvatski dječji festival

Polako vas već pripremamo za ovogodišnji Hrvatski dječji festival u sklopu kojeg će se održati…

Uloga roditelja u djetetovom učenju

„Uloga roditelja u djetetovu učenju“ - predavanje namijenjeno roditeljima učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola

S obzirom na to da su školske obaveze jedan od prvih razvojnih zadataka kojima djeca…

Otvoreno predavanje: Zašto je važno poticati pravilan senzomotorički razvoj beba od rođenja?

Pozivamo buduće roditelje i roditelje tek rođenih beba da se na otvorenom predavanju upoznaju s…