Mitska bića Hrvatske

U ponedjeljak, 13. kolovoza u 21 sat u Galeriji Višeslav - ninskoj Baroknoj kući otvara se izložba fotografkinje Ive Lulić pod nazivom Mitska bića Hrvatske.

Iva Lulić, poznata po svojim bajkovitim fotografijama nadnaravnih bića u Ninu predstavlja fotografije inspirirane hrvatskim narodnim vjerovanjima, mitovima i legendama. Na izložbi će tako biti izloženi radovi iz dva autoričina ciklusa: "Krk-otok vila" i "Podravina između mitova i legendi" objedinjeni pod nazivom "Mitska bića Hrvatske".

U ciklusu "Krk-otok vila" autorica je oživjela krčku legendu o naseljavanju otoka Krka i susretu došljaka Matana sa zlatnom vilom Divÿcom. Riječ je o projektu nastalom u suradnji autorice i Centra za kulturu grada Krka koji osim što nas uvodi u svijet legendi, ukazuje i na raznolikost otočnih krajolika koji su kao kulisa vilinske predstave odabrani u suradnji s Javnom ustanovom Priroda, otočnim općinama i njihovim turističkim zajednicama.

Ciklus "Podravina između mitova i legendi" obrađuje vile, vještice, vodenjake, more kao i druga nadnaravna bića Podravine i rezultat je autoričinog četverogodišnjeg rada u Podravini. Snimanja su se odvijala diljem Podravine, a nadnaravna bića uprizorilo je lokalno stanovništvo ovog kraja.

Po struci povjesničarka umjetnosti i etnologinja, Iva Lulić u svojim projektima uspješno spaja fotografski medij i tradicionalne ikonografske elemente vezane uz nadnaravna vjerovanja, a svijet u kojem se susreću realno i bajkovito postignut je znalačkom razradom koncepta, promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji te pronicljivom igrom očišta – odozgo, odozdo.

Fotografkinja je dosad realizirala nekoliko umjetničkih projekata i značajan broj samostalnih izložbi kojima je zajedničko da prilikom njihova stvaranja, ova umjetnica ne koristi moderne mogućnosti računalnih efekata, već poput starih majstora analogne fotografije stvara svoja djela koristeći svjetlo. Ono je osim elementarne oblikovne uloge u fotografiji i sredstvo stvaranja atmosfere i značenja, naglašavajući prirodu paralelnog, oku nevidljivog svijeta.

 

U Ninu gostuje drugi puta, 2013. predstavila se izložbom "Vile i vilenjaci Artusi", fotografskim projektom koji je privukao iznimnu pozornost publike i struke i za koji je ova fotografkinja nagrađena godišnjom nagradom ULUPUH-a za najbolju mladu umjetnicu 2012. godine.


Branka Hlevnjak, likovna kritičarka o izložbi:

"Dovoljan je pogled na svaku od fotografija pojedinačno, pa da Ivi Lulić priznamo da je velika majstorica fotografskog iluzionizma. Istodobno, to su realne fotografije ambijenata, prirodnih ljepota, fotografije izvrsne rasvjete i skladnih boja. U kontrapunktu prirodne veličanstvenosti i umjetne i umjetničke intervencije utemeljene na tradicijskoj ikonografiji, pučkoj i pradavnoj mitskoj predaji, cijeli projekt postaje mnogo više od same fotografije. Fotografija je Ivi Lulić samo sredstvo za oživljavanje najdubljih sjećanja, koji se javljaju u fragmentima utkani u suvremeno duhovno nasljeđe."

Pored značajnog broja samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu Iva Lulić je dosad realizirala nekoliko autorskih umjetničkih projekata; Vile i vilenjaci – Artusi (2010.), Svijet Artusa – Gorski kotar (2011.), Krk – otok vila (2013.), Snoviđenja prošlosti (2013.), Nekoć u Vrbovcu (2014.) te Podravina između mitova i legendi (2012.-2015.).

www.ivalulic.com

Tekst i foto: press, Iva Lulić

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

11 umjetnika, 12 razglednica i 1 motiv

Danas u 20 sati u Klubu KIC, Preradovićeva…

Minuta šutnje za planet Zemlju

National Geographic Hrvatska i Lauba predstavljaju izložbu fotografija…

Kako te mijenja maska?

Ovo pokladno vrijeme nije samo povod da uživamo…

Pročitajte i:

Besplatna radionica o planiranju trudnoće kod žena koje boluju od upalnih reumatskih bolesti

U organizaciji udruge Remisija u petak 8. ožujka 2019. u 17.30 sati u Hotelu Dubrovnik…

Edicija 12 National Geographic knjiga da djecu

National Geographic i Egmont predstavljaju prvu od dvanaest knjiga za djecu naslova 'Zašto sam ja čovjek?'

Od 22. veljače na kioscima potražite kolekciju National Geographic knjiga za djecu u kojima će…

Ove je godine svim srednjoškolcima dostupna besplatna prevencija raka uzrokovanog HPV-om

U sklopu javnozdravstvene kampanje „Druga prilika“, građani će na stručnoj javnoj tribini moći doznati sve…

MUSORGSKI ROCKS - Epski glazbeni dvoboj Filharmonije i Rock Banda u Off ciklusu Lisinskog

Ako ste ljubitelji glazbe, posebice one dobre, ovo bi mogla biti poslastica za cijelu obitelj.…