Križevci su gradić u sjevernoj Hrvatskoj s nešto više od 20.000 stanovnika, no dovoljno veliko mjesto da ugosti mlade glazbenike iz pet susjednih zemalja na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus op. 5 koje se održava od 23. do 31. ožujka 2019. godine u Križevcima u Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci.

medunarodno-natjecanje-mladih-glazbenika-sonus-op-5

Svoj dolazak na natjecanje prijavilo je preko 340 kandidata iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine u uzrastu od 8 do 23 godine starosti u četiri discipline: klavir, udaraljke, tambure i solfeggio.

Broj kandidata u disciplini klavir premašio je sve dosadašnje prijave i na taj način natjecanje je postalo najveće natjecanje u regiji u toj disciplini. Zanimljivo je da je Sonus prvo domaće natjecanje koje je u disciplini udaraljke uvelo kategorije koja obuhvaćaju djecu osnovnoškolskog uzrasta. Natjecanje Sonus specifično je i po tome što natjecatelji osim brojčanih dobivaju i opisnu ocjenu. Opisnu ocjenu organizator šalje nastavniku ili mentoru, a to je pohvala ili naputak u cilju poboljšanja i napredovanja u radu nastavnika/mentora.

Završni koncert na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

Završni koncert Natjecanja održat će se u travnju 2019. godine u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu na kojem će posebno primijećeni natjecatelji izvoditi skladbe hrvatskih skladatelja. Važnost ovog međunarodnog događaja prepoznale su i institucije RH te su dale podršku projektu: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Križevci, Muzička akademija Zagreb.

Novčane nagrade laureatima

Natjecanje Sonus raslo je u posljednjih pet godina, tako je u trećoj godini zaslužilo prefiks međunarodnog natjecanja, a danas zauzima mjesto etabliranog natjecanja mladih glazbenika  koje osim djece i mladih iz cijele Hrvatske, posjećuju i natjecatelji iz susjednih zemalja. Novost na Sonusu op. 5 je i ta što se dodjeljuju nagrade laureatima svake discipline u iznosu od 400,00 eura.

Predstave i radionice za djecu

Uduga Opus koja je organizator ovog petog, velikog glazbenog događaja pobrinula se i za dodatne sadržaje. Tako će djeca imati priliku pogledati predstave zagrebačkog kazališta „Mala scena“ i dramsko-scenske družine Kolibrići Gradske knjižnice “Franjo Marković” iz Križevaca. Također, za natjecatelje će biti organizirane i kreativne radionice u organizaciji volonterskog centra Koprivnica i udruge „Koprivkov svijet“.

Tekst i foto: press