Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF već je preko pola stoljeća uz nas

51. PIF koji će se održati od 15. do 21.rujna 2018. prikazat će najbolja dostignuća lutkarske umjetnosti iz Europe, Sjeverne i Srednje Amerike i Azije

Nakon svog velikog jubileja - 50. obljetnice - PIF nastavlja prikazivati najbolja dostignuća lutkarske umjetnosti iz Europe i sa drugih kontinenata, od velikih spektakala do tzv. malih formi, od značajnih predstava za odrasle do minijatura za najmlađe. Želi prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama, te pomicanje i širenje granica lutkarstva. U pratećem programu postavit će se izložba lutaka. Bit će organizirane radionice izrade lutaka i programi na otvorenim prostorima grada. Urednica programa ovogodišnjeg PIF-a Livija Kroflin ističe da će 51. PIF biti lutkarski inovativan i poticajan. Od najdrevnije i najtradicionalnije lutkarske tehnike - marioneta, i to marioneta na dugim koncima, koje su na našim prostorima viđene vjerojatno jedanput (na PIF-u 2009.) pa se mogu smatrati čistom egzotikom, preko tradicionalnih ginjola i najrazličitijih stolnih lutaka i kazališta predmeta, uključujući papirne rupčiće, mehaničke naprave i voće, pa do konaca samih. I lutaka koje se pokreću nevidljivom silom: harmonika, papuče i vjenčanica miču se same od sebe, čistom čarolijom, a pozornica je prepletena koncima koji izlaze niotkuda, pletu se same, premrežuju prostor, upliću nas u svoj svijet i pjevaju priču o životu i smrti, o ljubavi i o… ljubavi.

PIF će tradicionalno biti najavljen 15. rujna povorkom lutaka kroz grad koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, 6.izložba dječjih radova Lutka, maska, PIF!; Izložba Rumunjske priče (Kazalište lutaka PUCK, Rumunjska) i niz predstava na otvorenom.

Festival će biti otvoren predstavom Fantazija kazališta Zorin dom iz Karlovca, koja je nastala iz želje da se pokaže kako je u lutkarskom, odnosno marionetskom kazalištu moguće sve što čovjek može zamisliti, ako se usuđuje maštati. Predstava je namijenjena svima koji su spremni maštati, svima koji žele stvarati slike neovisno o njihovoj prisutnosti, svima koji su spremni prihvatiti izazov da se otisnu na putovanje gusarskim brodom, prožive ljubav života u jednom trenu, lete na trapezu ili plešu kankan, svima koji su spremni dopustiti tankim koncima svoje duše da zatitraju vođeni spretnim prstima kraljice Fantazije, kako je to u svom filmu “Fantazija” želio učiniti i Walt Disney kojem je ova predstava posvećena. U sklopu filmskog programa ovogodišnjeg PIF-a biti će prikazan film "Sana" autorice Ive Bagić te "Retrospektiva lutka filmova" Škole animiranog filma Čakovec.

Ulaznice za 51. PIF mogu se kupiti od 12. rujna 2018. putem sustava www.ulaznice.hr; i putemwww.pif..hr (odabirom pojedine predstave, link na sustav www.ulaznice.hr); te od 16. do 21. rujna 2018. na blagajnama dvorana u kojima se održavaju predstave, sat vremena prije početka pojedine predstave. Sve informacije dostupne su na www.pif.hr

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

piano radionice

Priključite se zabavnim 'Piano radionicama - izvan okvira!' za malene

Glazbena iskustva započinju u najranijoj dobi i to pasivnom glazbenom aktivnošću - slušanjem.

Sanjkaški kup na Cmroku za djecu i mlade do 19 godina

Prijave za sanjkaški kup su započele, ako imate kod kuće male sanjkaše koji uživaju u…

pravila igre UNO

Šokantno otkriće: Jeste li znali da UNO oduvijek igramo potpuno krivo?

UNO je pored 'Čovječe, ne ljuti se', Crnog Petra ili Monopolyja jedna od omiljenih obiteljskih…

Ovaj tjedan magazin Story raskošno daruje svoje čitatelje

Uz redizajniran, osvježen prijelom, s novim i bogatijim sadržajem, posebno snimanim beauty i modnim editorijalima,…