Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF već je preko pola stoljeća uz nas

51. PIF koji će se održati od 15. do 21.rujna 2018. prikazat će najbolja dostignuća lutkarske umjetnosti iz Europe, Sjeverne i Srednje Amerike i Azije

Nakon svog velikog jubileja - 50. obljetnice - PIF nastavlja prikazivati najbolja dostignuća lutkarske umjetnosti iz Europe i sa drugih kontinenata, od velikih spektakala do tzv. malih formi, od značajnih predstava za odrasle do minijatura za najmlađe. Želi prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama, te pomicanje i širenje granica lutkarstva. U pratećem programu postavit će se izložba lutaka. Bit će organizirane radionice izrade lutaka i programi na otvorenim prostorima grada. Urednica programa ovogodišnjeg PIF-a Livija Kroflin ističe da će 51. PIF biti lutkarski inovativan i poticajan. Od najdrevnije i najtradicionalnije lutkarske tehnike - marioneta, i to marioneta na dugim koncima, koje su na našim prostorima viđene vjerojatno jedanput (na PIF-u 2009.) pa se mogu smatrati čistom egzotikom, preko tradicionalnih ginjola i najrazličitijih stolnih lutaka i kazališta predmeta, uključujući papirne rupčiće, mehaničke naprave i voće, pa do konaca samih. I lutaka koje se pokreću nevidljivom silom: harmonika, papuče i vjenčanica miču se same od sebe, čistom čarolijom, a pozornica je prepletena koncima koji izlaze niotkuda, pletu se same, premrežuju prostor, upliću nas u svoj svijet i pjevaju priču o životu i smrti, o ljubavi i o… ljubavi.

PIF će tradicionalno biti najavljen 15. rujna povorkom lutaka kroz grad koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, 6.izložba dječjih radova Lutka, maska, PIF!; Izložba Rumunjske priče (Kazalište lutaka PUCK, Rumunjska) i niz predstava na otvorenom.

Festival će biti otvoren predstavom Fantazija kazališta Zorin dom iz Karlovca, koja je nastala iz želje da se pokaže kako je u lutkarskom, odnosno marionetskom kazalištu moguće sve što čovjek može zamisliti, ako se usuđuje maštati. Predstava je namijenjena svima koji su spremni maštati, svima koji žele stvarati slike neovisno o njihovoj prisutnosti, svima koji su spremni prihvatiti izazov da se otisnu na putovanje gusarskim brodom, prožive ljubav života u jednom trenu, lete na trapezu ili plešu kankan, svima koji su spremni dopustiti tankim koncima svoje duše da zatitraju vođeni spretnim prstima kraljice Fantazije, kako je to u svom filmu “Fantazija” želio učiniti i Walt Disney kojem je ova predstava posvećena. U sklopu filmskog programa ovogodišnjeg PIF-a biti će prikazan film "Sana" autorice Ive Bagić te "Retrospektiva lutka filmova" Škole animiranog filma Čakovec.

Ulaznice za 51. PIF mogu se kupiti od 12. rujna 2018. putem sustava www.ulaznice.hr; i putemwww.pif..hr (odabirom pojedine predstave, link na sustav www.ulaznice.hr); te od 16. do 21. rujna 2018. na blagajnama dvorana u kojima se održavaju predstave, sat vremena prije početka pojedine predstave. Sve informacije dostupne su na www.pif.hr

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Hoće li ova beba napokon zaspati?!

Beba se naučila uspavljivati na rukama, samo ju mama može uspavati, čim ju se stavi…

Elle & Borboleta: potražite ekskluzivan ljetni paket Elle s Borboleta narukvicom

Ne propustite ekskluzivan ljetni paket časopisa Elle s narukvicom by Borboleta! Odaberite između dva modela:…

Šušur

'ŠUŠUR! Festival od riči' ili jednostavno Dječja posla na Korčuli

Škola je gotova, živjelo ljeto! Sunce prži i zove na cjelodnevnu igru, a osmi „ŠUŠUR!…

Počelo je Ljeto na Zrinjevcu

19. srpnja otvoreno je Ljeto na Zrinjevcu, najstariji ljetni kulturni festival u Zagrebu...