Više od milijun djece svake godine umire od komplikacija vezanih uz prijevremeno rođenje, a njih više od tri četvrtine moglo bi se spasiti ukoliko bi majkama i djeci bio omogućen pristup kvalitetnoj njezi i lijekovima. No, iako se velika većina slučajeva prijevremenog rođenja i s njime povezanih smrtnih slučajeva javlja u zemljama s nižim prihodima, i u obiteljima u razvijenijim zemljama prijevremeni porod vrlo je učestao. Tako je prijevremeno rođenje najveći uzrok smrtnosti novorođenčadi u SAD-u. Djeca koja prežive, imaju povećanu mogućnost pojave neuroloških, senzornih, respiratornih, kognitivnih ili psihomotornih poteškoća.

Još uvijek nije u potpunosti razjašnjen uzrok tolikog broja prijevremenih rođenja. Poznato je, međutim, da je medicinska skrb izuzetno bitna. U zemljama u razvoju koje se bore s velikom učestalošću zaraznih bolesti, lošim zdravstvenim statusom stanovnika i nemaju razvijenu zdravstvenu infrastrukturu, rizik za prijevremeni porod među najvećima je na svijetu. Jednako problematičan je i nedostatak znanja i sredstava koji bi omogućili preživljavanje prijevremeno rođenog djeteta.

No pristup njezi igra ulogu i u razvijenom svijetu. Ostali faktori koji pripomažu pojavnosti prijevremenog rođenja su kasnija dob rađanja, višeplodne trudnoće ponekad uzrokovane tretmanima za nepolodnost, kronična zdravstvena stanja kao i raniji elektivni carski rezovii te indukcije poroda bez medicinskog razloga.

I vi možete sudjelovati u Danu prijevremeno rođene djece na facebook.com/worldprematurityday gdje možete pročitati priče obitelji malih boraca diljem svijeta ili podijeliti svoju priču.

Ili se pak pridružiti cjelogodišnjoj kampanji EFCNI-a za podizanje svijesti o preranom rođenju pod nazivom “Socks for life”.

Predlažemo i:

http://www.who.int/life-course/news/events/world-prematurity-day/en/

http://www.efcni.org/

http://www.marchofdimes.org/

Druženje roditelja i prijatelja malenih

Povodom današnjeg Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, zadarski Palčići, udruga roditelja nedonoščadi, organiziraju druženje roditelja i prijatelja malenih, 17. studenog od 17 do 18 sati u Studentskom klubu 'Božo Lerotić' (DHM) te će uz prigodan glazbeni program i nekoliko toplih riječi obilježiti svoj dan.

Zapjevat će dječji zbor Libretići i a capella grupa Sveučilišta u Zadru 'A.K.A. Crescendo', nakon čega će okupljeni otići do crkve Svetog Donata ispred koje će biti postavljen štand na kojem će se prikupljati donacije za rad Kluba roditelja nedonoščadi Palčići. Donatori će dobiti promotivne majice, bodije i slikovnicu.

"Obucimo Hrvatsku u ljubičasto jer naši najmanji heroji Palčići to zaslužuju", kaže Željka Vučko, predsjednica udruge roditelja nedonoščadi Palčići.

Iskustvo jedne mame nedonoščeta

Donosimo današnji blog post jedne mame nedonoščeta koje se hrabro izborilo za život "Iskustva mame Palčića".

Čini mi se da sam sve to sanjala..

17 studeni 2015

Danas je dan svih prijevremeno rođenih beba, svih onih koji su s nama, ali i dan sjećanja na sve one Anđele koji su raširili svoja krila i od-lepršali u krilo Božje. Borili smo se onim što smo najbolje znali: ljubavlju, vjerom, nadom i znanjem. Možda to nije bilo dovoljno, jer Borna nije s nama.

Vjerujem da pričanjem o problemu prijevremenog rođenja možemo puno učiniti za neke druge mame i neku drugu dječicu koja se tek spremaju voditi svoje najveće bitke. Zato pričajte o tome, pokažite svoje junake jer oni su čuda u našim rukama; čuda ljubavi i vjere, ali i medicine koja čini sve da bi im pomogla. Palčić gore za Palčiće, Palčić gore za život. Sretan vam vas dan Anđeli moji.

Tekst: www.roda.hr, www.roditelji-nedonoscadi.blog.hr

Foto: Profimedia