Iako se Međunarodna noć šišmiša u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava već više od 10 godina, u javnosti se nedovoljno zna o tim čudesnim noćnim životinjicama. Zato su i ove godine edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba osmislili mnogobrojne edukativne i zabavne sadržaje kako bi posjetitelje upoznali s tajanstvenim životom šišmiša te upozorili na važnost zaštite njihovih staništa.

Tako će se uz pomoć članova Hrvatske gorske službe spašavanja i Speleološkog društva Velebit posjetitelji moći okušati u speleološkom penjanju, a uz kostimiranu maksimirsku coprnicu i njezine čarobne napitke doznati kako su jedini leteći sisavci od strašnih protagonista mitova i legendi postali jedna od najugroženijih skupina životinja.

medunarodna-noc-sismisa

Iako je zbog radova dio Vrta u kojem se šišmiši najbolje mogu pratiti bet-detektorom, zatvoren, svi će zainteresirani moći naučiti kako se tim uređajem rukuje, te zahvaljujući snimkama kako zvuče maksimirski šišmiši.

Oni najhrabriji u mračnoj će maksimirskoj noći moći dodirivati žive zmije i druge noćne životinje, a za dodatnu zabavu od 19 će se sati pobrinuti mađioničar Vladimir Štimac. Tajanstvenu Noć šišmiša na poseban će način osvijetliti skupina Artifan koja će u 21.30 sati izvesti žonglerski show vatrom.

Program je osmišljen u suradnji s Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu, Udrugom za zaštitu šišmiša Tragus, Parkom prirode Medvednica i Javnom ustanovom Maksimir.

U nedjelju će blagajna Zoološkog vrta raditi do 21 sat. Djeca od 7 do 14 godina ulaznicu plaćaju 15 kuna, a svi ostali 20 kuna. Za djecu do 7 godina ulaz je slobodan.

medunarodna-noc-sismisa

Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS). Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša. Na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene.

Tekst i foto: promo