Maya Angelou svojom knjigom vraća vjeru u snagu ljudskog duha

Prvi put prevedani na hrvatski jezik, memoari Maye Angelou ostavit će vas bez daha... Upoznajte ovu nevjerojatnu ženu koja je živjela punim plućima i koja je danas jedna od najcitiranijih ljudi na svijetu. Doznat ćete i zašto...

Knjiga Maye Angelou Znam zašto ptica u kavezu pjeva, prva u nizu njezinih slavnih memoara, klasik je američke i svjetske književnosti. Gotovo nevjerojatno da dosad nije bila prevedena na hrvatski jezik, ta je knjiga i važna i prekrasna na mnogo načina.

Maya Angelou knjiga

Sadržaj knjige jednostavno je neprepričljiv. Jednako kao i njezina poetika ili značenje. Ona će vas dirnuti u srce, rastužiti vas do suza, slatko nasmijati i obnoviti vašu vjeru u ljude, u snagu ljudskog duha, u preobražajnu moć riječi; ona pršti životom, ogoljuje najsamotnije trenutke ljudske bijede, otkriva užas sramote, nemoć osvetoljubivosti, ushit nade, opojnost ljubavi, blaženstvo samoće.

Maya Angelou, rođena kao Marguerite Ann Johnson (1928 - 2014.) bila je američka pjesnikinja, spisateljica, glumica, redateljica i aktivistica, izuzetna, utjecajna osoba američkog pokreta za građanska prava, cijenjena afroamerička učenjakinja s više od 50 počasnih titula, prijateljevala je s najutjecajnijim osoba svojeg doba, od Martina Luthera Kinga, do Opre i Baracka Obame. No radila je, između ostaloga, i kao kuharica u restoranu brze hrane, konobarica, prostitutka, madam (kada je sa samo 18 godina vodila lezbijsku javnu kuću), kontrolorka za javni prijevoz, pjevačica i plesačica u noćnome klubu, glumica, upraviteljica kazališta, politička organizatorica za Martina Luthera Kinga i Malcolma X-a, novinarka i novinska urednica u Egiptu i Gani te televizijska scenaristica.

Prvi i najupečatljiviji memoar Maye Angelou briljantno je napisano štivo, ali i dokument vremena, u jednakoj mjeri dirljivo i nadahnjujuće. Poetična i snažna, istodobno puna radosti i boli, puna tajni i uspomena to je knjiga o odrastanju, u svakom smislu te riječi. Jedan od vrhunaca svjetske literature, i nezaobilazna knjiga ženskog, ali prije svega ljudskog glasa. Nakon što pročitate njezinu pjesmu, još će dugo, dugo odjekivati u vama.

Cijena: 129 kn

 

Tekst: Nataša Ozmec
Izvor: planetopija.hr
Foto: www.achievement.org

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Imate li hrabrosti ne svidjeti se drugima?

Zamislite koliko bi vam život bio jednostavniji kad…

Prava pravcata velika knjiga za najmlađe - Majmunčić Mumi

Knjiga od gotovo 200 strana za mališane koji…

Živjeti svaki dan kao da nam je posljednji ili kao da nam je prvi?

Bismo li trebali svaki dan živjeti kao da…

Predavanje Sanje Toljan o zdravoj štitnjači - uzroci i rješenja

Što o uzrocima i rješenjima kaže Anthony William…

Pročitajte i:

Zagifest najavljuje svoje drugo izdanje!

Vrijeme je za novu dječju glazbenu avanturu! U Zagreb se vraća festival koji je u…

Dankinja Iben Dissing Sandahl predstavila novu knjigu za roditelje i prenijela važne poruke roditeljima

Koliko je danski način odgoja primjenjiv za Hrvate, na čemu bismo najviše trebali raditi kao…

Bijela roda

Dan voda u ZOO Vrtu uz moto: Čuvajmo pitku vodu!

Svjetski dan voda u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu, 23. ožujka.…

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i poklanjamo vam specijalnu narukvicu s oznakom National Geographic Hrvatska!

National Geographic mnogo je više od časopisa. Stoga upotpunite svoju kolekciju i postanite dio vjerne…