U subotu 22. travnja legendarno kino Kinoteka u Kordunskoj 1 u Zagrebu ponovno će otvoriti svoja vrata te, uz besplatan cjelodnevni program, započeti novo poglavlje svog života. Omiljenu filmsku zanimaciju u novom kinu na starom mjestu moćće uz odrasle potražiti i najmlađi filmofili jer će Kinoteka projekcije u terminu od 11 sati, tzv. matineje posvetiti upravo njima.
matineje-za-male-filmoljupce-u-kinoteci
Na dan otvorenja program za djecu započinje u 11 sati projekcijom kratkometražnog animiranog filma Surogat Dušana Vukotića, Oscarom nagrađenog remek-djela koje je proizašlo iz Zagrebačke škole animiranog filma. Nakon Surogata, djeca (i odrasla djeca) moćće uz pomoć dobre stare filmske čarolije i velikog platna zaplivati u rijeci čokolade uz nezaboravni obiteljski mjuzikl i slatku dječju fantaziju Willy Wonka i tvornica čokolade (1971.) u režiji Mela Stuarta i s Geneom Wilderom u ulozi ekscentričnog čoko-magnata.
matineje-za-male-filmoljupce-u-kinoteci
Od 13 sati zabava će se nastaviti u dvorištu Kinoteke gdje ćčlanovi razigranog jazz sastava Jazz Me Doodjeveni u likove iz crtića izvoditi poznate teme iz animiranih filmova.Uz filmski i glazbeni program male i velike Zagrepčane u subotu očekuju i mnoga interaktivna iznenađenja. Tako će uz malo fotografske i filmske čarolije te cut-out tehnike moći ovjekovječiti svoj posebni filmski trenutak, pa čak i fotografirati se s nekima od najvećih američkih i svjetskih ikona klasičnog filma. Dodatnu zabavu u filmskome tonu osigurat će domaća inačica viralnog trenda #MannequinChallenge, tijekom kojeg će posjetitelji moći pritisnuti pauzu u stvarnom životu i stvoriti vlastitu zamrznutuscenu sa filmskog seta. Prva projekcija filma za djecu u redovnom programu održat će se većiduće subote, 29. travnja. Riječje o norveškom filmu Operacija Arktik (2014.) u režiji Grethe Bøe-Waal. Uzbudljiva avantura za cijelu obitelj prati troje djece koja se igrom slučaja nađu na otoku blizu Sjevernog pola. Ulaz na programe otvorenja i filmski program tijekom prvog tjedna (24. - 29. travnja) je slobodan, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica za filmske projekcije na blagajni Kinoteke (Kordunska 1).

Tekst i foto: press