Premijerno izveden na samome kraju prošle sezone, balet Petar Pan izazvao je oduševljenje i publike i kritike te je opisan kao predstava koja proizvodi čistu radost, s koje i mali i veliki izlaze nasmiješeni.

Priča o dječaku koji nije želio odrasti, jedna je od najuspješnijih i najpopularnijih dječjih priča svih vremena, koju je uspješan škotski pisac James Matthew Barrie 1904. prvi put postavio kao kazališnu dramu u Londonu.

Kao baletna čarolija nastao je prije pedeset godina iz hrvatskog skladateljskog pera svjetskih obzora Brune Bjelinskoga, poznatog po vedroj i zaigranoj glazbi, koji je sam napisao i libreto. Balet je bio praizveden na zagrebačkoj sceni 1966. u koreografiji Nenada Lhotke pod ravnanjem Mira Belamarića.

mata-i-tata-izvedite-me-na-balet-petar-pan

Novi život baletu je udahnuo talijanski baletni umjetnik i koreograf Giorgio Madia poznat po svojemu osebujnom umjetničkom rukopisu, koji posljednjih godina privlači pozornost najznačajnijih europskih kazališnih središta nizom zapanjujućih i atraktivnih kazališnih produkcija. Pažljivo pročitavši partituru Bjelinskoga te slijedeći njezinu prpošnost i veselje, Madia je u zajedništvu s velikim baletnim ansamblom i redateljem zračnih scena Ranom Arthurom Braunom, precizno i duhovito dočarao svijet dječje mašte.

Uz knjigu o izmišljenome liku Petru Panu odrastali su naraštaji djece diljem svijeta, sanjareći kako će Petar i Zvončica sletjeti upravo na njihov prozor i odvesti ih u nezamislive pustolovine zemlje Nigdjezemske. No, sletjeli su u Balet HNK u Zagrebu i stoga ne propustite priliku izbliza vidjeti kako to izgleda!

mata-i-tata-izvedite-me-na-balet-petar-pan

Balet u 6 slika

Točno pedeset godina poslije praizvedbe u Zagrebu, balet hrvatskog skladatelja Brune Bjelinskoga Petar Pan vratio se na pozornicu za koju je i nastao, kako bi proslavio svoj veliki rođendan. Priča o dječaku koji ne želi odrasti jedna je od najpoznatijih dječjih priča svih vremena koja osvaja publiku diljem svijeta. Ja sam mladost! Ja sam radost! Ja sam mala ptica, koja se izlegla iz jajeta, tvrdi Petar Pan i ponovno, punih sto godina i više, poziva Wendy, Johna i Michaela na uzbudljiv let u Nigdjezemsku, gdje sudjeluju u hrabrim bitkama s kapetanom Kukom i zastrašujućim krokodilom, gdje susreću vile, gusare i Indijance, Tiger Lily i njezina indijskog princa… Uobražena vila Zvončica uvijek je s njima, a hrpa izgubljenih dječaka, banda Petra Pana, dočekuje ih gostoljubivo, barem onoliko koliko to ti momci iz pustinje mogu znati.

Izvedbe: 17., 19., 26., 27., 29. travnja (u 11:30 i 19:30) te 3. svibnja 2019. u 19.30.

Tekst i foto: press