Klaun nije maska, on je puno više od same maske, a pogotovo maske koja je ovih dana prisutna u medijima. Klaun je dio ozbiljne umjetničke forme koja zahtjeva godine usavršavanja i koja uklanja potencijalni strah publike. Pravi klaunovi nisu strašni. Pravi klaunovi ne štete nikome, a ponajmanje djeci. Klaunovi prihvaćaju svoje nedostatke i ranjivost, a gledajući to, njihova publika također prihvaća svoje nedostatke te se oslobađa vlastitih slabosti i strahova.

„Kao umjetnička organizacija koja na temelju klaunovskog izričaja donosi radost i nadu na mjesta tuge i boli, moramo istaknuti da prikaz strašnog klauna nije pravi klaun. Zlorabi se slika klauna za plašenje ljudi što nanosi štetu pravim klaunovima koji nastupaju u kazalištu, na ulici, ili u našem slučaju, u bolnici gdje je klaun pomoć i podrška, a ne prijetnja. Strašna slika klauna diskreditira lik klauna kao vrstu umjetničkog izričaja.

Klaun je umjetnička forma koja proizlazi iz humorističnog karaktera čovjeka kojeg svi imamo u sebi. Klaun karikira stvarne ljudske odnose u kojima se publika pronalazi što rezultira humorom. Klaun može postojati bez maske i šminke, kao na primjer poznati Charlie Chaplin koji je izvrstan primjer klauna koji proizlazi iz njegova karaktera, a ne kostima. Pravi klaunovi potiču raspravu o tome što znači biti živ i što znači biti čovjek.“ - naglasio je Zoran Vukić, umjetnički direktor CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora.

Lik klauna je uvijek imao važnu ulogu u društvu. Klaun predstavlja našu emocionalnu stranu i istražuje što doista znači biti čovjek.

maske-strasnih-klaunova-stete-radu-pravih-klaunova-profesionalnih-umjetnika

CRVENI NOSOVI usredotočeni su na staru tradiciju klauna i njihov rad temelji se na tehnici Jacques Lecoq–a, svjetski poznatog učitelja klaunovskih vještina. Naši klaunovi se konstantno educiraju kako bi svojim klaunovskim vještinama uspjeli doprijeti do publike, bolesne djece i nemoćnih te im humorom pokazali vedriju stranu svijeta, pomogli im prihvatiti svoju ranjivost te prebroditi slabosti i strahove.

U CRVENIM NOSOVIMA trenutno djeluje 20 klaunovadoktora. Misija CRVENIH NOSOVA ostvaruje se u bolnicama i socijalnim ustanovama u kojima su prisutni patnja, bol, često i smrt. Donošenje smijeha i životne radosti u takvo okruženje zahtijeva hrabrost, empatiju, ali i visoku razinu umjetničke izvedbe koja se postiže edukacijom i supervizijom.

Koliku dobrobit klaunovi mogu donijeti svjedoči i izjava mame Sanje koja ih je srela u bolnici: „Od srca sam vam zahvalna što je mojoj kćeri, zahvaljujući vama, bolnica ostala u dobrom sjećanju i imamo lijepe uspomene na te dane.“ Kao i izjava djevojčice Megi koja je rekla: „Kad su klaunovi u bolnici nije me strah“.

U 6 godina djelovanja klaunovidoktori donijeli su smijeh i radost na lica više od 67.000 bolesnih, nemoćnih i zaboravljenih. Klaunovidoktori zahvaljujući donacijama građana i pravnih osoba redovno posjećuju dječje odjele sedam bolnica u Zagrebu (KBC Zagreb Rebro, KBC Zagreb Šalata, Kliniku za dječje bolesti Zagreb, KBC Sestre Milosrdnice, Dječju bolnicu Srebrnjak, Kliniku za tumore, Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež) te KBC Rijeku, KBC Osijek i KBC Split. Uz bolesnu djecu, klaunovidoktori uveseljavaju i nepokretne i teško pokretne osobe u domovima za starije i nemoćne u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori dio su međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International (RNI) koja okuplja 10 partnerskih zemalja.

Tekst i foto: Crveni nosovi