prava djece

Manifest prava djeteta dosad potpisalo 16 od 275 kandidata za EU parlament 

Broj kandidata za Europarlament iz Republike Hrvatske koji su potpisali Manifest prava djeteta raste zahvaljujući javnim i individualnim pozivima Pravobraniteljice za djecu, Koordinacije udruga za djecu, UNICEF-a te Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske. Do danas do 12 sati ukupno je 16 od 275 kandidata iz Hrvatske potpisalo putem interneta Manifest prava djeteta, inicijativu za unaprjeđenje prava djece u politikama Europske unije

Na Međunarodni dan obitelji, 15.svibnja, organizacije za prava djece podsjećaju i zagovaraju da se čim veći broj kandidata obveže na višu razinu poštivanja i promicanja prava djece unutar djelovanja Europskog parlamenta.

Budući da politike, zakonodavstvo i djelovanje EU svakodnevno utječu na živote djece diljem svijeta, vrijeme je da se obveze, koje su preuzete Konvencijom UN-a o pravima djeteta, Lisabonskim sporazumom i Poveljom Europske unije o temeljnim pravima, ostvare kroz konkretne rezultate za djecu.

U Europskome parlamentu danas, nažalost, nijedan od 20 stalnih odbora nema nadležnost isključivo za djecu, ne postoji sustavna procjena utjecaja propisa i drugih inicijativa na djecu te nitko ne prati koliki se dio proračuna Europske unije ulaže u djecu. Stoga sljedeći saziv Europskog parlamenta treba imati institucionalni kapacitet da bi stao u obranu interesa djece u svakom aspektu svoga rada.

Prema podacima iz Manifesta unutar Europske unije jedno od četvero djece živi u siromaštvu. Djeca čine jednu četvrtinu novih tražitelja azila svake godine. Svake godine prijavi se nestanak 250.000 djece - po jednog djeteta svake dvije minute. Procjenjuje se da oko 800.000 djece ima roditelja u zatvoru. Više od milijun djece diljem Europe živi u institucionalnoj skrbi.

Stoga je Manifest za unaprjeđenje prava djece pokrenulo 14 organizacija civilnog društva za prava djece koje i vode ovu kampanju (Children of Prisoners Europe – čiji je član i Ured pravobraniteljice za djecu, Eurochild - čiji je član Savez društava "Naša djeca" Hrvatske, European Federation for Street Children, European Youth Forum, International Falcon Movement, International Juvenile Justice Observatory, Missing Children Europe, Plan EU Office, Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants, Save the Children, SOS Children’s Villages International, Terres des hommes, UNICEF i World Vision).

Tekst manifesta na hrvatskom jeziku preuzmite OVDJE!

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Kristini Čunović Godišnja nagrada za promicanje prava djeteta

Čestitamo Kristini Čunović, ali i ostalim dobitnicama nagrada…

Djed i baka kao obveznici plaćanja alimentacije

I bake i djedovi mogu biti određeni kao…

Nazire li se kraj nasilju nad djecom?

Pomoć putem Hrabrog telefona djeca mogu potražiti svakim…

Pročitajte i:

'Trešnja' najavila obljetničku kazališnu sezonu 2019./2020.

Nova, ali i obljetnička sezona Gradskoga kazališta Trešnja donosi zanimljive naslove temeljene na klasičnim bajkama…

Poznati podržali akciju Kupujmo hrvatsko

Zagrebački Jelačić plac preplavili su građani i poznata lica i tako podržali domaće proizvođače.

Hrvatska udruga doula u novim prostorima i s novim programima

U svojim novim prostorima doule će osim uobičajene pažnje trudnim parovima i mamama s bebama,…

Darovitost i izazovi darovitosti

Jeste li znali da se za veliki broj darovite djece ni ne zna da su…