Rekonstrukcija zadnjeg i bezuspješnog napada Mlečana na Bakar odnosno Pomorska bitka najvažnija je manifestacija u Gradu Bakru koja se svake godine održava polovicom srpnja. I ove godine, točnije 14. srpnja, tisuće posjetitelja uživalo je u rekonstrukciji povijesne pomorske bitke, živopisnom mimohodu povijesnih vojnih postrojbi, spektakularnom vatrometu nad Bakarskim zaljevom, sajmu autentičnih proizvoda, bogatoj gastro ponudi i zabavnom programu... Ukratko, u sadržajima namijenjenim uglavnom odraslima. Turistička zajednica Grada Bakra ove je godine tim sadržajima odlučila dodati i sadržaj za djecu i pokazati da i baština može biti pretočena u zabavu za djecu u kojoj podjednako uživaju i mališani i njihovi roditelji.

U prekrasnom Gradskom vrtu pod stablima kestena s pogledom na sva važna događanja i u nekoliko zanimljivih kutaka mališani su pronašli zabavu i igru inspirirane povijesnom i kulturnom baštinom pod nazivom Mala Pomorska bitka.

U Raspričanom kutku djeca su saznala sve o Mlečanima i njihovim razlozima za napad na ponosni Bakar koji nisu nikad osvojili i to u priči koju im je ispričala profesionalna pripovjedačica Srebrenka Peregrin dok im je o prošlosti Bakra pričala odgojiteljica iz bakarskog Dječjeg vrtića Fijolica, odgojiteljica Josipa Lazarević. U Razigranom kutku djeca su saznala i isprobala kako su izgledale igre malih Bakrana u prošlosti, ali i zaigrala memory igru "Bakarske sličice". U Edukativnom kutku čekala ih je radionica s hrvatskim autentičnim igračkama (HAI) kojima su podarili svoj kreativni pečat, a u Kreativnom, bojanke s motivima Pomorske bitke i bakarskih znamenitosti. Predah od aktivnosti u svakom kutku Gradskog vrta, djeca su naravno, pronašla ne na klupama nego na obližnjem dječjem igralištu. Prije polaska svatko je napravio fotografiju za pamćenje u Fotokutku u kojem su roditelji dobili priliku biti pripadnici Gradske straže Bakar, a djeca mala gusari!

mala-pomorska-bitka-u-bakru-bastina-kao-zabava-za-najmlade
"Malom Pomorskom bitkom htjeli smo osigurati zanimljiv i inspirativan sadržaj djeci za vrijeme trajanja Pomorske bitke, ali ih i upoznati s baštinom grada Bakra. Ljubav prema baštini važno je njegovati od najranije dobi kako bi je upravo tada mališani zavoljeli, naučili cijeniti i prenositi dalje kad odrastu. Nadamo se da će Mala Pomorska bitka biti takav doprinos očuvanju bogate povijesne baštine grada Bakra te da će postati tradicionalni dio Pomorske bitke u godinama koje dolaze" istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Bakra, Sonja Jelušić Marić.
U subotu 14. srpnja je održana još jedna tradicionalna i spektakularna Pomorska bitka u Bakru kojom se svake godine polovicom kolovoza rekonstruira zadnji i bezuspješni napada Mlečana na Bakar. I ove godine tisuće posjetitelja uživalo je u raznovrsnom programu, a oni najmlađi i njihovi roditelji i u novitetu pod nazivom Mala Pomorska bitka kojim je u Gradskom vrtu bakarska baština pretvorena u poučnu zabavu za djecu.

Tekst i foto: press