Prve dane životinjice su provele uz majku, a sada znatiželjno upoznaju svijet. Mladunče morskog lava najmlađi je potomak Zaggyja i Edith. Riječ je o ponosnim roditeljima čak šestmorskih lavova. Sinovi su im se rasuli po svijetu, a Luce koja je ovaj tjedan navršila dvije godine, s njima živi na zagrebačkoj adresi. Prema novom članu obitelji ponaša se kao prava starija sestra. Brižna je, no mami ostavlja dovoljno prostora da mladunčetu pruži skrb kakva mu je potrebna u ovom osjetljivom razdoblju.

ljupka-pojacanja-u-obiteljima-morskih-lavova-i-alpaka

Sliku sretne obitelji odašilju i alpake. Tata Jasper veliki je zaštitnik, a mama Čarga smeđe-bijelog mališana obasipa s mnogo nježnosti. Budući da je riječ o izuzetno društvenim životinjama, s njima skladno živi i alpaka Annika.

„Prinove u obiteljima alpaka i morskih lavova jako su nas razveselile. Njihovi roditelji starije su jedinke, pa je dobivanje mladunaca potvrda da se o njima zaista dobro brinemo. „Baby boom“ na isti dan donio nam je samo jedan problem – naši se djelatnici ne mogu odlučiti koja im je beba ljupkija“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. Dodao je kako ovakve događaje Vrt koristi kako bi građane dodatno upoznao s pojedinim životinjskim vrstama.

ljupka-pojacanja-u-obiteljima-morskih-lavova-i-alpaka

U Zoološkom vrtu, primjerice, neki posjetitelji morske lavove miješaju s tuljanima. Među najvećim razlikama između te dvije vrste je ona da su tuljani bolje prilagođeni životu u moru, a morski lavovi onome na kopnu. Unatoč tome, morski lavovi izvrsni su plivači i ronioci. Tako dolaze do hrane. Na jelovniku im je pedeset vrsta riba i mekušaca. U prirodi naseljavaju zapadne obale Sjeverne Amerike.

Iz Latinske pak Amerike stižu alpake. Naseljavaju središnje i južne Ande, a budući da su pripitomljene, uzgajaju se diljem svijeta. Žive u stadima gdje rado prijateljuju i s drugim vrstama poput ljama, koza i ovaca. Hrane se zeljastim biljkama, travom i drvećem, a u Zoološkom vrtu vole se počastiti i voćem te solju iz kamena.

ljupka-pojacanja-u-obiteljima-morskih-lavova-i-alpaka

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba