Kućni test za određivanje uzročnika infekcije

Antibiotici su vrlo učinkovita vrsta lijeka. Međutim, oni djeluju samo protiv bakterija – ne i virusa. Teško je prepoznati je li uzrok vaše prehlade virusni ili bakterijski samo na temelju simptoma. Vodeći međunarodni proizvođač medicinskih i higijenskih proizvoda predstavio je novi test iz svoje linije kućnih testova - „Pomažu li antibiotici” kojim se lako i brzo može dokazati je li vaša infekcija bakterijska i ima li smisla primijeniti antibiotike.

Respiratorne infekcije su zasigurno najčešće zarazne bolesti i jedan od vodećih razloga odlaska k liječniku. Posebno tu prednjače infekcije gornjeg dijela dišnog sustava. Prehlada je akutna virusna infekcija s upalom nekih ili svih organa gornjeg respiratornog trakta uključujući nos, sinuse, ždrijelo, grkljan, a često dušnik i bronhe. To je najčešća od svih virusnih infekcija gornjeg respiratornog trakta, a posebno je česta u hladnijim razdobljima godine. Ponekad se prehlada može zakomplicirati sa sekundarnom bakterijskom infekcijom. Obično su to bakterijske upale srednjeg uha (posebno kod djece), sinusa, dušnika ili bronha za koju će liječnik vjerojatno propisati terapiju antibioticima. Uspjeh liječenja bolesti i sprječavanja posljedica nezamislivi su bez dijagnostike obavljene na vrijeme. Sretna je okolnost da za mnoge tegobe postoje kvalitetni i brzi dijagnostički testovi. Mnoga testiranja nisu ni dostupna svima, nego su često zbog troškova ograničena samo na pojedine populacijske grupe, indikacije i osobe kod kojih postoji povišen rizik od stjecanja zaraze, zbog kojih bi trebali češće prakticirati i kućnu i laboratorijsku dijagnostiku.

Test "Pomažu li antibiotici" izvodi se na sljedeći način: Potrebna je samo jedna kapljica krvi. Koristite lancetu priloženu u testu za samotestiranje. Krv se pomiješa sa puferom za razrijeđivanje, nakon čega je važno smjesu dobro protresti. Kapnite otopinu na testnu kazetu, a rezultate očitajte nakon 5 minuta.
Ostale detalje o proizvodu pitajte ljekarnika.

Tekst: V.M.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Redovitim provjetravanjem protiv pneumokoka

Samo jedno bolesno dijete može proširiti zarazu pneumokokom…

Bronhitis - kada kašalj izmakne kontroli

Bronhitis je česta dijagnoza u pedijatrijskoj ambulanti, osobito…

Bruno Šimleša obrijao glavu u znak podrške oboljelima od raka dojke

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo…

Propuh i bosonogo dijete

Koliko je uistinu opasan propuh za bebu i…

Pročitajte i:

'Trešnja' najavila obljetničku kazališnu sezonu 2019./2020.

Nova, ali i obljetnička sezona Gradskoga kazališta Trešnja donosi zanimljive naslove temeljene na klasičnim bajkama…

Poznati podržali akciju Kupujmo hrvatsko

Zagrebački Jelačić plac preplavili su građani i poznata lica i tako podržali domaće proizvođače.

Hrvatska udruga doula u novim prostorima i s novim programima

U svojim novim prostorima doule će osim uobičajene pažnje trudnim parovima i mamama s bebama,…

Darovitost i izazovi darovitosti

Jeste li znali da se za veliki broj darovite djece ni ne zna da su…