Kućni test za određivanje uzročnika infekcije

Antibiotici su vrlo učinkovita vrsta lijeka. Međutim, oni djeluju samo protiv bakterija – ne i virusa. Teško je prepoznati je li uzrok vaše prehlade virusni ili bakterijski samo na temelju simptoma. Vodeći međunarodni proizvođač medicinskih i higijenskih proizvoda predstavio je novi test iz svoje linije kućnih testova - „Pomažu li antibiotici” kojim se lako i brzo može dokazati je li vaša infekcija bakterijska i ima li smisla primijeniti antibiotike.

Respiratorne infekcije su zasigurno najčešće zarazne bolesti i jedan od vodećih razloga odlaska k liječniku. Posebno tu prednjače infekcije gornjeg dijela dišnog sustava. Prehlada je akutna virusna infekcija s upalom nekih ili svih organa gornjeg respiratornog trakta uključujući nos, sinuse, ždrijelo, grkljan, a često dušnik i bronhe. To je najčešća od svih virusnih infekcija gornjeg respiratornog trakta, a posebno je česta u hladnijim razdobljima godine. Ponekad se prehlada može zakomplicirati sa sekundarnom bakterijskom infekcijom. Obično su to bakterijske upale srednjeg uha (posebno kod djece), sinusa, dušnika ili bronha za koju će liječnik vjerojatno propisati terapiju antibioticima. Uspjeh liječenja bolesti i sprječavanja posljedica nezamislivi su bez dijagnostike obavljene na vrijeme. Sretna je okolnost da za mnoge tegobe postoje kvalitetni i brzi dijagnostički testovi. Mnoga testiranja nisu ni dostupna svima, nego su često zbog troškova ograničena samo na pojedine populacijske grupe, indikacije i osobe kod kojih postoji povišen rizik od stjecanja zaraze, zbog kojih bi trebali češće prakticirati i kućnu i laboratorijsku dijagnostiku.

Test "Pomažu li antibiotici" izvodi se na sljedeći način: Potrebna je samo jedna kapljica krvi. Koristite lancetu priloženu u testu za samotestiranje. Krv se pomiješa sa puferom za razrijeđivanje, nakon čega je važno smjesu dobro protresti. Kapnite otopinu na testnu kazetu, a rezultate očitajte nakon 5 minuta.
Ostale detalje o proizvodu pitajte ljekarnika.

Tekst: V.M.
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

prehlade

5 činjenica o prehladama kod djece

Začepljen nos, uporan kašalj, glavobolja – znamo koliko…

Redovitim provjetravanjem protiv pneumokoka

Samo jedno bolesno dijete može proširiti zarazu pneumokokom…

Bronhitis - kada kašalj izmakne kontroli

Bronhitis je česta dijagnoza u pedijatrijskoj ambulanti, osobito…

Bruno Šimleša obrijao glavu u znak podrške oboljelima od raka dojke

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo…

Pročitajte i:

Panika u kraljevskoj obitelji zbog koronavirusa

U jeku zaraze koronavirusom, Europom je zavladala masovna histerija, a sada se čini da je…

I vaše dijete može biti mladi poduzetnik

Zabum – Za budućnost mladih jedinstven je program za adolescente i mlade koji je pokrenuo…

Vježbate li u trudnoći i poslije poroda? Ovo bi moglo promijeniti sve

Tjelesna neaktivnost na četvrtom je mjestu vodećih čimbenika rizika smrtnosti u svijetu i jedan od…

Kako izaći na na kraj s dječjim emocionalnim ispadima?

Emocionalni ispadi ili takozvani tantrumi su vrlo česti kod djece s teškoćama samoregulacije, no također…