Kronika uspjeha – Povijest bicikla u Zagrebu

U tunelu Grič otvorena je izložba “Kronika uspjeha - povijest bicikla u Zagrebu”. Izložba je plod suradnje Hrvatskog športskog muzeja i Grada Zagreba, a svečano su je otvorili gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja gospođa Danira Bilić i autorica izložbe Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. 

Izložba je postavljena u sklopu programa Žbicanj, odnosno svibnja kojeg je gradonačelnik Milan Bandić 21. ožujka 2018. proglasio mjesecom posvećenom vožnji bicikla u Zagrebu.

Darinka Jug zahvalila se Hrvatskom športskom muzeju na suradnji kao i kustosici izložbe Tei Hatadi, mladoj multimedijalnoj umjetnici, te je naglasila kako su joj još prije 20 godina bivši ravnatelji, gospodin Zdenko Jajčević i gospođa Đurđica Bojanić, pomogli i dozvolili da “kopa” po biciklističkoj prošlosti. Pozvala je sve prisutne riječima: "Budite ponosni na svoje pretke koji su zagrebačkim ulicama krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća jurili na biciklima, te barem ponekad u njihovo ime sjednite na bicikl i provozajte se našim gradom".

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Darinka Jug iz Grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić, akademska slikarica Lidija Šeler, Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja i Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje

Ravnateljica muzeja, gospođa Bilić, osvrnula se na postav izložbe istaknuvši bogati fundus Hrvatskog športskog muzeja.

"Hrvatski športski muzej danas raspolaže izuzetno bogatom građom koju čini oko 45.000 predmeta, oko 200.000 fotografija i negativa te oko 30.000 jedinica dokumentacijske i knjižne građe. Želja mi je da kroz ovu izložbu još jednom potvrdimo značaj sporta u razvoju hrvatskog društva i hrvatske kulture kroz prigodnu prezentaciju dijela bogate zagrebačke i hrvatske sportske baštine. "

"Zagreb je krajem devetnaestog stoljeća imao 36.000 stanovnika, a bio je velegrad u kojem je osnovano Prvo hrvatsko društvo biciklista, kao i prvi sportski savez i to biciklistički. Dakle, Zagreb nije samo pratio trendove nego ih je i stvarao. Tu su izložene činjenice; fotografije, karte, medalje, pokali i sve što danas možete vidjeti u ovom tunelu je dokaz da je biciklizam bio najpopularniji sport u Zagrebu početkom dvadesetog stoljeća," rekao je između ostalog gradonačelnik Milan Bandić, nakon čega je izložbu otvorio riječima koje su korištene na prvim utrkama u Zagrebu kako bi se označio start: “Jesu li gospoda spremna? Pozor! Napried!"

Izložena dokumentacija izbor je iz zbirke povijesti biciklizma u Hrvatskoj, a govori o velikoj popularnosti bicikla u Zagrebu i uspjehu zagrebačkih i hrvatskih biciklista s kraja devetnaestog pa sve do sredine dvadesetog stoljeća.

Izložba je otvorena do 31. svibnja, svakim danom od 9 do 21 sati, ulaz je slobodan.

Tekst: press
Foto: Josip Regović

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Orange Bike Ride u znaku leptira

Tradicionalni, 5. Orange Bike Ride krenuo je točno…

Zagrebački anđeli® - Zagrebu za rođendan

U nedjelju, 27. 5. 2018. u 11:00 sati,…

Biciklirajmo sigurno i zajedno

U parku Maksimir jučer je održana manifestacija „Biciklirajmo:…

Je li cijela obitelj spremna za Orange Bike Ride?

Dođite na Orange Bike Ride u subotu, 12.…

Pročitajte i:

Najbolje zemlje za odgoj djece: pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Sveučilište u Pennsylvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje liste najboljih zemalja za odgoj djece. Prve…

Trebate li učiti sa svojom djecom?

Roditelji učenica od prvog do četvrtog razreda, ne propustite besplatno predavanje koje vam pomaže da…

Kamo za vikend? U Osijek, na Sajam vjenčanja!

Dođite ovaj vikend na Sajam vjenčanja Osijek powered by Portanova! Otkrijte trendove u vjenčanjima, doznajte…

Egzotična zima s zanimljivim programom o grabežljivcima u ZOO vrtu grada Zagreba

Ovaj vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba počinje Egzotična zima – edukativni program koji svaki…