Kristina Čunović, dopredsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva, dobitnica je Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta za 2018. godinu. Nagradu dodjeljuje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske prigodom obilježavanja Međunarodnog dana Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Hrvatsko čitateljsko društvo predložilo je Kristinu Čunović, višu knjižničarku za Godišnju nagradu za promicanje prava djeteta na temelju aktivnosti i projekata koje je pokrenula i koordinirala u 2018. godini.

kristini-cunovic-godisnja-nagrada-za-promicanje-prava-djeteta
Kristina Čunović inicijatorica je i koordinatorica prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas „Čitaj mi!“. Pokrenula je, ali i razvila brojne programe i projekte: „Bebe u knjižnici“ u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“, tečaj „Uvođenje i razvijanje usluga za bebe, djecu rane dobi i njihove roditelje u narodnim knjižnicama“ u suradnji s Danijelom Petrić iz Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" Koprivnica. Organizirala je nacionalnu akciju prikupljanja i darivanja slikovnica „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“. Sudjeluje u projektu Čitalački program za zatvorenike i djecu koji partnerski provode HČD i udruga RODA, a povezuje djecu i roditelje koji su u zatvorima i kaznionicama tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu životu. Predstavila je Čitalački program 2018. godine na dvije međunarodne konferencije kao dobar primjer europske prakse (LIDA – Libraries in the digital age, 13. - 15. 6. 2018. Zadar; International ELINET Symposium 2018 “Literacy in the 21st Century: Participation – Inclusion – Equity”, 23. - 24. 7. 2018., Köln, Njemačka) i na stručnom skupu “Pismenost za sve: obrazovanje, istraživanja i projekti”, 7. rujna 2018. u Zagrebu u organizaciji Hrvatskoga čitateljskog društva.

Osmislila je i vodila radionicu na 11. Festivalu dječje knjige Centra za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) u Dječjem vrtiću Trešnjevka u Zagrebu u svibnju 2018. kako bi najmlađu djecu uputila u važnost dječje književnosti.

Čunović ostvaruje suradnju i otvara punktove za čitanje koji su opremljeni policama i knjigama tzv. Male slobodne knjižnice kako bi sva djeca i roditelji dobili priliku za uživanje u knjigama i poticajnom štivu.

Uz Kristinu, Godišnja je nagrada pripala Denisu Paveli, a Nagrada za životno djelo prof. dr. sc. Gordani Buljan Flander.

Tekst i foto: press