Književnica Sanja Pilić je dobitnica nagrade „Mali princ“ 2016. za knjigu ‘Pošalji mi poruku’

Književni rad Sanje Pilić još jednom je nagrađen, ovaj put prestižnom nagradom na području cijele regije. Sanja Pilić dobitnica je Nagrade „Mali princ“ za najbolju dječju knjigu u regiji!

U okviru susreta pisaca Vezeni most nagradu "Mali princ" je 2004. godine utemeljila nakladnička kuća "Bosanska riječ" iz Tuzle. "Mali princ" je regionalna nagrada za dječju knjigu koja se dodjeljuje svake godine za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne gore, Hrvatske i Srbije.

O važnosti ove nagrade dovoljno je reći da je ona u svijetu književnosti poput Eurovizije naše regije, pa je pobjeda Sanje Pilić ujedno i pobjeda Hrvatske! Ove su godine Hrvatsku predstavljale dvije književnice – Sanja Pilić s pobjedničkom knjigom i Đurđica Stuhlreiter s knjigom “Gašpar i prijatelji”.

Glavnu festivalsku nagradu "Mali princ" Sanji Pilić je uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na završnoj večeri dječjeg festivala "Vezeni most" u Tuzli.

Dječji festival "Vezeni most" predstavlja najznačajniji projekt namijenjen djeci i piscima dječje književnosti. Na festivalu od 18. do 20. listopada i ove godine organiziran je bogati program, a predstavljene su brojne izložbe ilustracija, radionice, druženja s književnicima i pjesnicima u knjižarama.

Sanja Pilić je u svom višestruko nagrađenom romanu za mlade "Pošalji mi poruku!" (Mozaik knjiga) uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda. Autorica obrađuje tabu teme, a njezin je fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni, obični i normalni. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima.

Ovo je samo jedno u nizu nagrada koje ova književnica prima, a osobno joj je posebno draga jer je Mali princ njezina omiljena knjiga.

Za ovo prestižno priznanje, najznačajnije u regiji, bile su nominirane i knjige: "Sedam bajki za Male i Velike", Mirzane Pašić-Kodrić, "Trava puna mrava", Mehmeda Đedovića (Bosna i Hercegovina), "Baš Pamuk i druge bajke", Aleksandra Obradovića, "Kako rastu veliki ljudi", Petra Pejakovića, Milivoja Obradovića i Slaviše Grubiše (Crna Gora), "Pošalji mi poruku", Sanje Pilić, "Avram, Bogdan vodu gaze", Vladislave Vojnović i "Zec iz šešira", Vesne Vidojević Gajović (Srbija). O kandidaturama hrvatskih autora odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu. Redovito se kandidira knjiga koja je u Hrvatskoj dobila Nagradu "Grigor Vitez" i uz nju odabire još jedna.

Nagrada se sastoji od brončane statue Malog Princa koja je rad akademskog kipara Enesa Sivca i novčanog iznosa. Hrvatska se u nominacije za ovu nagradu uključila odmah po utemeljenju 2004. godine.

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Promocije nove knjige Brune Šimleše 'Bez rukavica'

Donosimo raspored promocija nove Šimlešine knjige, a također…

Osvojite Mozgalice za bistre glave

Kako se ljeti vaši mališani ne bi potpuno…

Darujemo slikovnicu Orašar

Njemačka legenda tvrdi da Orašar donosi sigurnost i…

Pročitajte i:

Kamo za vikend? U Osijek, na Sajam vjenčanja!

Dođite ovaj vikend na Sajam vjenčanja Osijek powered by Portanova! Otkrijte trendove u vjenčanjima, doznajte…

Egzotična zima s zanimljivim programom o grabežljivcima u ZOO vrtu grada Zagreba

Ovaj vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba počinje Egzotična zima – edukativni program koji svaki…

Besplatna radionica brzog čitanja i mudrog učenja

Želite li naučiti tehnike brzog čitanja? Želite li bolje razumjeti ono što pročitate? Želite li…

Nasmijte se do suza na predstavi 'Kod kuće je najgore'

Veliki hit prema djelu E. Kishona "Kod kuće je najgore" ponovno na daskama Knapa! I…