“Kubo i čarobni mač” je savršeni spoj animacije i pripovijedanja, divan obiteljski film animiran tehnikom lutkarske stop animacije. Oboružan gitarom i čarobnim origamijima, dobroćudni dječak Kubo krene u avanturu za očevim samurajskim oklopom kako bi se spasio od zlih duhova. Ovaj američki film pruža rijetki užitak cijeloj obitelji u priči inspiriranoj drevnim japanskim mitovima i prekrasnoj tradicionalnoj animaciji. Priča se može pratiti kao višeslojno kompleksna ili edukativno jednostavna, ovisno da li ju doživljavaju odrasli ili djeca. Nasilje je smanjeno na minimum i nema vulgarnog rječnika. Film nije sinkroniziran na hrvatski već ima podnaslove, pa je idealan za djecu školskog uzrasta koja uče engleski jezik.

Redatelj: Travis Knight Uloge:Charlize Theron, Rooney Mara, Matthew McConaughey

Trajanje filma: 101 minuta

Za djecu: 7+.

Za roditelje: Odrasli mogu uživati u prekrasnoj animaciji, te kompleksnim i spiritualnim slojevima radnje.

Nasilje: Nasilje je prisutno jedino u borbama, uglavnom mačevanju. Nekoliko negativaca pogiba u borbi, ali se to stilizirano prikaže bez da se vidi na ekranu.

Zastrašujući prizori: Svode se na malo jezive pojave zlih duhova, koji su Kubove tete i djed. Mlađima bi mogla biti nelagodna činjenica da su Kubou izvadili jedno oko, a žele i drugo (kako ne bi mogao vidjeti dobro u ljudima).

Rječnik: U potpunosti primjeren djeci.

Seks: Nema nikakvih prizora niti aluzija seksualne prirode.

Tempo: Varira ovisno o radnji, ali nije agresivan.

Tekst: Iva Brčić

Foto: www.blitz-cinestar.hr