kroksice

Kancerogene tvari nađene u “kroksicama”

Njemačka javna televizija WDR napravila je testiranje plastičnih "kroksica" raznih proizvođača. U ljetnim sandalicama nađena je prevelika razina niza kancerogenih spojeva.

Gdje god se okrenete djeca i odrasli su u šarenim “kroksicama”. Udobne su i praktične no nisu li napravljene od smole, prirodnog materijala, dakle, ako nisu originalne marke Crocs, već imitacija od plastike, mogu sadržavati visoko toksične i kancerogene kemikalije koje u tijelo ulaze preko kože kad ih nosimo. Taj je podatak iznijela njemačka javna televizija WDR (Westdeutscher Rundfunk) koja je sama potaknula analizu tih ljetnih sandala.

Koktel opasnih tvari je nađen u svim plastičnim “kroksicama” neovisno o cijeni i klasi proizvoda, navodi Focus.de. Želite li takve sandale ipak nastaviti nositi, trebali biste prema WDR-u, za zaštitu barem odjenuti čarapice.

Posebno zabrinjavajuća je prisutnost spojeva tzv. policikličkih aromatskih ugljikohidrata (PAK) koji su izrazito kancerogeni. Stručnjaci već dulje pokušavaju nametnuti ekstremno niske dopuštene granice za ove spojeve, ali to im još uvijek nije uspjelo. U laboratoriju je od 10 takvih sandalica, njih šest sadržavalo PAK i to u daleko višim razinama od ovih koje znanstvenici preporučuju.

Otapala u originalu

U originalnim kroksicama nisu pronađene navedene štetne tvari, no u njima su ustanovili prisutnost dva otapala koja mogu izazvati iritacije kože i alergije. U pet sljedećih plastičnih “kroksica”, također su našli otapala. Sedam od deset plastičnih sandalica također je sadržavalo teške metale koji mogu preko kože ući u tijelo. Pored direktnog utjecaja na naše zdravlje, takve sandale kad se bace u smeće, postaju i ekološki problem.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

Plesna haljina žutog maslačka u ZKL-u

Zagrebačkom kazalištu lutaka velika je čast predstaviti novu premijeru, koja će se održati u petak…

Kamo za vikend? Na Elle Boutique gdje vas očekuje 100% hrvatski dizajn

Samo ove subote, 16. studenoga, i u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu najbolji…

Sinkovići objavili: Male crvene pande zvat će se Dudek i Regica

Četveromjesečni blizanci crvenih pandi iz Zoološkog vrta grada Zagreba dobili su imena Dudek i Regica.…

Nagrađeni 'Posteri' mira izražavaju dječju empatiju i ljubav

Djeca iz više od 180 zemalja u svijetu, ali i iz cijele Hrvatske, svojim likovnim…