Spoznaje iz ranog razvojnog perioda donijela su nam mnoge korisne informacije u oblasti razvojne psihologije. Danas možemo sa sigurnošću naći poveznicu između uvjeta u našoj najranijoj životnoj dobi i kasnijom formacijom naše osobnosti. Razumijevanje ranih ritmova između nas i okoline unutar prve tri godine te njihova kvaliteta odredit će kasnije razinu našeg osjećaja okayness-a. Osjećamo li se unutar vlastitog bića dobro sa sobom ili prevladavaju anksioznost, depresivna stanja i nezadovoljstvo, uvjetovano je događajima i atmosferom pod kojima smo se razvijali.

Na ovom otvorenom predavanju Centra za integrativni razvoj imat ćete priliku dublje spoznati važnost utjecaja najranijeg razvojnog perioda na naš kasniji život. Poseban osvrt bit će posvećen utjecaju traumatskih iskustava i kako nas to može kasnije odrediti kao odrasle osobe. Spoznaja da ovaj najraniji životni period najsnažnije utječe na naše kasnije funkcioniranje u svijetu, odnosima i sa samim sobom može nam uvelike pomoći u pronalaženju rješenja vezano za naše osjećaje nesigurnosti, bespomoćnosti ili nedovoljnog osjećaja sebe i vlastitog identiteta. Način na koji se vezujemo za ljude ili stvaramo odnose najčešće su refleksija naših iskustava najranijih vezivanja.

Važno je osvijestiti da rane traume iz našeg djetinjstva snažno utječu na naš život, a da mi toga najčešće nismo svjesni. Kasnije naš cijeli život prolazi u nesvjesnim pokušajima da ispravimo traume iz tog perioda. Na taj način ostajemo zarobljeni u vlastitoj prošlosti kreirajući sebi kontinuiranu patnju.

Na ovom predavanju saznat ćete važnost osvještavanja naše najranije povijesti i na koji način možemo sebi pomoći u svrhu iscjeljenja.

Predavač: Tomislav Senečić, EABP

Ulaz je otvoren za sve zainteresirane!

Tekst i foto: FB event