Nježni početak

Vježbati Pozdrav Suncu na molu koji oplakuje more, s pogledom na užarenu kuglu koja polako tone iza iškog brda Korinjak neopisiv je doživljaj, i neusporediv s bilo kakvim vježbanjem joge u studiju. Učiteljica joge Senka Ljubić Sensa Yoga & Detox retreat otvorila je blagim, gotovo majčinskim programom - baš onakvim za kojim žude putnici nakon dugog puta.

kako-je-bilo-na-drugom-sensa-yoga-detox-retreatu

Relaksirajući, pasivni sat Yin joge probudio je našu uspavanu energiju, a nakon večere, koja je uključivala bogati vegetarijanski švedski stol na terasi hotela Korinjak, prvog hrvatskog vegetarijanskog hotela, utonuli smo u joga nidru, još nježniji i dublji oblik svjesnog opuštanja uma i tijela.

Buđenje nije moglo biti ljepše! S prvim zrakama sunca, vođeni Senkom Ljubić, nas je 40-ak pjevalo Gayatri mantru, na istom onom molu gdje smo dan ranije vježbali jogu. U daljini su se čuli ribari, crkvena zvona, ptice i šum vjetra u zimzelenim krošnjama.

kako-je-bilo-na-drugom-sensa-yoga-detox-retreatu

Upoznavanje Iža

Nježnom mantrom posvećenoj suncu osvijetlili smo svoj duh i um iznutra. Bila je to priprema za dinamičan sat hatha joge, inspiriran elementima u prirodi, posebice elementom vatre koji ima posebnu detoksikaciju funkciju.

Slobodno smo vrijeme, potom, iskoristili na najbolji način: za kupanje i sunčanje, obilazak etnografske zbirke Velog Iža, meditaciju u piramidi, a oni entuzijastični su se popeli na vrh Korinjaka. Spoznali smo da je otok Iž malo kraljevstvo mira i jednostavnosti.

kako-je-bilo-na-drugom-sensa-yoga-detox-retreatu

Osvještavanje i pročišćavanje

S pročišćujućim vježbama, što je i lajtmotiv drugog Sensa Yoga Retreata nastavili smo i u popodnevnim satima. Pranajama, mauna (opuštanje u tišini) i detoks flow joga zaokupili su naše misli i tijela sve do večere te nas pripremili za meditacijsku šetnju uz svjetlost svijeća, kada smo istraživali netaknutu prirodu Iža, ali i svoje nutrine, jer se hodanje uz obalu odvijalo u tišini.

I u nedjelju, posljednji dan Sensa Yoga retreta, usprkos blagom muskulfiberu sve su prostirke za vježbanje bile zauzete jer su polaznici htjeli upiti što više Senkinog znanja i praktičnih savjeta. Uz njezino detaljno vodstvo i stručnu podršku okušali smo se u Chakra Flow jogi za osvještavanje i pročišćavanje čakri.

kako-je-bilo-na-drugom-sensa-yoga-detox-retreatu

Pokloni za kraj

Bio je ovo vikend za detoksikaciju i intenzivno opuštanje koje je bilo još snažnije i moćnije uz odličnu energiju kojim je zračila cijela skupina Sensa Yoga retreata. Ispraćeni smo zvučnom kupkom planetarnih gongova i tibetanskih zdjela koju je vodila vrsna splitska gong majstorica Milena Markovska.

Uz mali znak pažnje, magazin Sensu te kozmetičke i higijenske proizvode Himalaya Herbals, sudionici Sensini Yoga Retreata zadovoljni su otišli kući. Nadam se da se vidimo na sljedećem Sensa Yoga Retreatu!

kako-je-bilo-na-drugom-sensa-yoga-detox-retreatu

O Himalayinim proizvodima koji su bili dar za polaznike

Himalaya Sparkly white pasta za zube sadrži inovativnu formulu baziranu na tehnologiji biljnih enzima papaje i ananasa, koja već nakon 2 tjedna korištenja nježno skida naslage sa zubiju, ostavljajući ih bijelim i sjajnim. Osnovni aktivni sastojci su 100% biljnog porijekla:

Miswak - biljni prirodni sastojak koji osigurava da desni ostanu zdrave i zaštićene - sprječava upale i krvarenja; Papain i bromelin - enzimi koji omogućuju bjelje zube; Bademovo ulje - prirodni astringent, djeluje na stezanje i jačenje desni; Mentol - prirodni osvježivač koji omogućuje dugotrajno svježi dah.

kako-je-bilo-na-drugom-sensa-yoga-detox-retreatu

Himalaya Herbals Multipurpose krema je višenamjenska zaštitna i umirujuća krema koja smiruje upalne procese te štiti i pomaže u održavanju općeg stanja kože. Izvrsna je za liječenje posjekotina, rana, opeklina, osipa, gljivičnih infekcija kože i uboda insekata. Sadrži aloe veru, badem, indijski Madder i druge prirodne sastojke.

kako-je-bilo-na-drugom-sensa-yoga-detox-retreatu

Himalaya Herbals hranjiva krema za lice i tijelo je lagana i nemasna krema za svakodnevnu uporabu koja hrani, štiti i hidratizira kožu tijekom cijelog dana. Glavni sastojci su aloe vera i zimska trešnja koji hrane i hidratiziraju kožu, te indijsko drvo kino koje djeluje kao tonik i obnavlja kožu lica. Pogodna je za sve tipove kože, a može se koristiti i kao podloga za šminkanje.

kako-je-bilo-na-drugom-sensa-yoga-detox-retreatu

IZJAVA POLAZNICE

„Jako mi se sviđa ideja Sensa Yoga Retreata. Došla sam sama jer sam si htjela darovati vikend opuštanja i odmaka od svakodnevice. Trenutno žongliram između posla i učenja za MBA pa sam planirala u slobodno vrijeme raditi na seminaru ali sam se toliko opustila da sam odustala. Uživala sam u odlično vođenim satovima joge i pranajame, te u odličnoj energiji grupe koja me motivirala i ispunila poletom. Drago mi je da sam napravila nešto za sebe! Žao mi je jedino što nije trajalo koji dan duže.“

Ana Spremić, 41 god.

kako-je-bilo-na-drugom-sensa-yoga-detox-retreatu

O Korinjaku

Hotel i kamp Korinjak, Veli Iž

Smješten na snažnoj energetskoj točki, u središtu otoka Iža, hotel Korinjak prvi je hotel na Jadranu specijaliziran za holističke, individualne i grupne programe osobnog razvoja uma, tijela i duše, pod nazivom Odmor za dušu. U zelenoj oazi tišine s pogledom na more, hotel teži zadovoljiti čovjekovu potrebu za mirom, opuštanjem i jednostavnošću.

kako-je-bilo-na-drugom-sensa-yoga-detox-retreatu

Kušajte neka od najboljih vegetarijanskih jela pripremljenih u hotelskoj kuhinji, vježbajte jogu u borovoj šumi na samoj obali mora, iskušajte meditaciju u posebnoj piramidi koja jača fizičko, mentalno i duhovno zdravlje... Doživite cjelovit oporavak na svim razinama fizičkog, emotivnog, mentalnog i duhovnog zdravlja! Više na www.korinjak.com

Foto: Robert Gašpert za magazin Sensa

Tekst: Magda Dežđek za magazin Sensa