Jesu li XXL pakiranja zaista jeftinija?

Većina nas ćemo posegnuti u trgovini za XXL pakiranjima namirnica i proizvoda jer smatramo da smo tako uštedjeli. No, je li to zaista tako?

Nažalost nije. Do toga zaključka došli su novinari Njemačke javne televizije WDR radeći reportažu za emisiju Markt. Kako navodi Netmomos.de novinari su napravili test proizvoda i zaključili kako često upravo veća pakiranja plaćamo skuplje. Naime, tri od pet testiranih proizvoda koje su kupili u XXL pakiranju bila su skuplja na 100 g od običnih pakiranja.

Posebno snažno se istaknula razlika kod jedne poznate čokolade koja je u većem pakiranju bila čak 23% skuplja. Proizvođač je novinarima WDR-a izdao priopćenje kako je to tako jer je proizvodnja većeg pakiranja kod dotične čokolade skuplja od proizvodnje običnog pakiranja.

Slatkiši obično skuplji
Stručnjaci za zaštitu prava potrošača za emisiju su otkrili zašto se takva situacija najčešće događa upravo sa slatkišima. Naime, slatkiše obično kupujemo spontano i ne gledamo toliko na cijenu. Zato nam stvarne cijene ustvari uopće ne upadaju u oči.

Kako bismo uvijek znali isplati li nam se uzimati veće pakiranje, uvijek je korisno pogledati na policu gdje stoji cijena proizvoda i gdje bi trebala biti istaknuta i cijena po kilogramu ili na 100 g proizvoda.

Na kraju novinari zaključuju da kod kupnje XXL pakiranja vrijedi: Rijetko kad ćete uštedjeti novac. Ono što eventualno možete uštedjeti jest vrijeme jer veće pakiranje dulje traje.

Tekst: Netmomos.de
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Maya Angelou svojom knjigom vraća vjeru u snagu ljudskog duha

Prvi put prevedani na hrvatski jezik, memoari Maye Angelou ostavit će vas bez daha... Upoznajte…

Advent na Ribnjaku

Mali adventski cirkus u Ribnjaku

Povodom nadolazećih blagdana Centar mladih Ribnjak u suradnji s Teatrom Poco Loco donosi jedinstveno iskustvo…

Dobrotvorna akcija Arena centar

Pravo je vrijeme da postanete dio dobrotvorne akcije Arena Centra

Tijekom blagdanskog programa u Arena Centru, u sklopu projekta Arena Advent, posjetitelje Arena Centra očekuje…

Svečana 50. izvedba predstave za najmlađe 'Iš`o Viljo u dućan'

Lutkarska predstava Iš'o Viljo u dućan igrat će 18. prosinca u 18 sati svoju 50.…