Jesu li XXL pakiranja zaista jeftinija?

Većina nas ćemo posegnuti u trgovini za XXL pakiranjima namirnica i proizvoda jer smatramo da smo tako uštedjeli. No, je li to zaista tako?

Nažalost nije. Do toga zaključka došli su novinari Njemačke javne televizije WDR radeći reportažu za emisiju Markt. Kako navodi Netmomos.de novinari su napravili test proizvoda i zaključili kako često upravo veća pakiranja plaćamo skuplje. Naime, tri od pet testiranih proizvoda koje su kupili u XXL pakiranju bila su skuplja na 100 g od običnih pakiranja.

Posebno snažno se istaknula razlika kod jedne poznate čokolade koja je u većem pakiranju bila čak 23% skuplja. Proizvođač je novinarima WDR-a izdao priopćenje kako je to tako jer je proizvodnja većeg pakiranja kod dotične čokolade skuplja od proizvodnje običnog pakiranja.

Slatkiši obično skuplji
Stručnjaci za zaštitu prava potrošača za emisiju su otkrili zašto se takva situacija najčešće događa upravo sa slatkišima. Naime, slatkiše obično kupujemo spontano i ne gledamo toliko na cijenu. Zato nam stvarne cijene ustvari uopće ne upadaju u oči.

Kako bismo uvijek znali isplati li nam se uzimati veće pakiranje, uvijek je korisno pogledati na policu gdje stoji cijena proizvoda i gdje bi trebala biti istaknuta i cijena po kilogramu ili na 100 g proizvoda.

Na kraju novinari zaključuju da kod kupnje XXL pakiranja vrijedi: Rijetko kad ćete uštedjeti novac. Ono što eventualno možete uštedjeti jest vrijeme jer veće pakiranje dulje traje.

Tekst: Netmomos.de
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Preuzmite prvu hrvatsku slikovnicu o medijskoj pismenosti za najmlađe

Slikovnica izdana povodom Dana medijske pismenosti namijenjena je djeci, roditeljima, skrbnicima i odgajateljima, a pomoći…

Časopis Cosmopolitan proslavio 20 godina i izabrao Influencerice godine 2018

Ako u englesko-hrvatskom rječniku pogledate što znači riječ “influence”, pronaći ćete nekoliko značenja koje savršeno…

Sigurna vozačka dozvola - prevencija kroz ciljanu edukaciju i zabavu

Sigurna vozačka dozvola jedinstven je projekt prevencije i osvještavanja mladih o sigurnosti u prometu, a…

Kad je pravo vrijeme za polazak u školu i kako pripremiti dijete?

Što se dijete više približava šestoj godini, razmišljanja roditelja vezana uz početak školovanja sve su…