Čarobne riječi iz naslova neodoljivo podsjećaju samo na jedno. Vjenčanje i onaj posebni trenutak kad dvoje kreću na zajednički životni put u dobru i zlu. Možda ste već izrekli te magične riječi ili se tek spremate, a uspomene s tog velikog dana zauvijek će ostati spremljene u brižno čuvanim kutijama i neizbrisivom sjećanju. Vjenčanica, šlajer, veo, rukavice, pozivnice, zahvalnice, fotografije su dragocjenosti koje se čuvaju s velikom ljubavi.

Da se vjenčanicama i vjenčanoj opremi oduvijek pridavala velika pozornost svjedoči uzbudljiva izložba u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, simboličnog naziva U dobru i zlu…Muzej prvi puta javnosti izlaže primjerke vjenčane odjeće koje su viđene dame iz našeg ondašnjeg visokog društva nosile u na dan svog vjenčanja. Tu su i dodaci poput vjenčića, velova, cipela, te nekoliko muških odijela. Izložba obuhvaća razdoblje od sredine 19. stoljeća do današnjih dana.

Bijela vjenčanica je apsolutna kraljica

Mladenkina vjenčanica oduvijek je bila u središtu pozornosti, dok mladoženjina odjeća nije izazivala toliki interes. Vjenčanica je podlijegala određenim pravilima, ali je pratila i promjene modnih trendova. Krojem se gotovo nije razlikovala od dnevne odjeće, jedino su materijali bili skupocjeniji i raskošniji. Do vjenčanja britanske kraljice Victorije 1840. za princa Alberta u bijeloj vjenčanici, mladenke su nosile raskošne haljine od pliša, krzna, svile, brokata, najčešće u boji vina, tamnozelenoj ili ljubičastoj. No kraljica Victorija, ni ne sluteći, uvela je u modu bijele vjenčanice. Otada je bijela vjenčanica postala obavezna, bez obzira na mladenkin društveni status.

Najstarija sačuvana bijela vjenčanica iz fundusa MUO nosila je mladenka (ime nije zabilježeno) u Boki Kotorskoj, u mjestu Prčanj, negdje oko 1865. Jelka Winkler, rođ. Turković iz 1883. godine, odlučila se za parišku modu. Njena vjenčanica naglašava je stražnjicu tzv. "cul de Paris" i imala izrazito dugu povlaku. Sačuvane su cipele i vjenčani vjenčić s narančinim cvjetovima izrađenima od voska.

Uzlet vjenčane mode

Na prijelazu stoljeća sve do Prvog svjetskog rata počela se razvijati ono što nazivamo vjenčana moda. Vjenčanice su postale raskošnije, ukrašavale su se ručno rađenom čipkom, perlicama i titrankama i slijede trendove u ženskoj modi koja je u to vrijeme doživljavala velike promjene. Na izložbi možemo vidjeti vjenčanicu Matilde Hengl, rođ. Gillming, supruge Vjekoslava Hengla, osječkog gradonačelnika (1920. do 1934.), čije je svečano odijelo također sačuvano.

Zanimljiv je vjenčani komplet Leonije Pusić: vjenčanica, ogrtač, popodnevna i dnevna haljine. Vjenčanica je izrađena u dva dijela: donji dio je od bijele svile, a gornji od tila s apliciranom čipkom i vezivom. Vjenčanica je kasnije prepravljena u večernju haljinu.

Dvije vjenčanice iz dvadesetih i tridesetih potvrđuju nove modne trendove. Prva iz 1925., duljine je ispod koljena, a druga iz 1930. i doseže do poda. Tu su i fotografije njihovih sretnih vlasnica.

Pedesete obilježila vjenčanica Grace Kelly

Glamurozno vjenčanje Grace Kelly za princa Rainiera potaknuo je uzlet vjenčane mode. Grace je nosila bijelu vjenčanicu, gornji dio krojen je uz tijelo, visokog ovratnika i dugih rukava, dok je donji dio bio širok, krojen u puni krug. Njena vjenčanica pokrenula je trend raskošnih bijelih vjenčanica s puno svile i tila.

Poratno vrijeme kod nas je nametnulo potrebu da se odjeća više čuva i prekraja, ali u šezdesetim bijele vjenčanice nisu više rijetkost. Pokazuju to dvije vjenčanice: Jedna je A kroja, dužine do sredine koljena, dok je druga uska, do poda.

U sedamdesetima moda izlazi iz čvrstih okvira što se odražava i na vjenčanicama. Vjenčanica, s potpisom je Žuži Jelinek, od bijelog poliestera, neformalnog je kroja, a možemo vidjeti i vjenčanicu u boji breskve i crveno vjenčano odijelo. Vjenčanica Rikarda Gumzeja iz 1984. izrađena je od buret svile, naglašenih ramena, s umetkom na prsima sa stiliziranim narodnim motivom. Dvodijelna vjenčanica, kreacija je Keti Balogh, izrađena od svilenog damasta sitnog uzorka u ružičastoj boji.

21. stoljeće: Povratak u prošlost

Posljednje desetljeće prošlog stoljeća donosi svojevrsni povratak u prošlost, uz korištenje skupih raskošnih materijala. Pojavljuju se i saloni za iznajmljivanje vjenčanica. Jedan od prvih zagrebačkih salona za iznajmljivanje i izradu vjenčanica je salon Vesna Sposa, osnovan 1992. Vjenčanicu ukrašenu Swarowski kristalima vlasnica Vesne Pretković darovala je MUO.

I u novom mileniju sve nijanse bijele najdraži su izbor suvremenih mladenki. Najbolji primjer su dvije vjenčanice hrvatskih kreatora: futuristička haljina Igora Galaša od bijele vune i poliestera, te vjenčanica od bijele čipke modnog studija Envy Room.

Izložite svoje memorabilije

Izložba U dobru i u zlu lijepa je prilika da i naše čitateljice pokažu svoje dragocjene memorabilije s vjenčanja: pozivnice, zahvalnice, darovi za goste i drugo bit će izložene u jednom dijelu izložbe MUO i postavljene na facebook stranicu Muzeja. A želite li nešto od svojih dragih uspomena s vjenčanja darovati Muzeju, dobro ste došli, jer će vaše dragocjene memorabilije uči u fundus Muzeja za umjetnost i obrt i tako biti sačuvane za brojne buduće generacije posjetitelja.

Izložba U dobru i zlu bit će otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt 21. veljače, a publika će je moći razgledati do 3. svibnja 2015.

Tekst i foto: Muzej za umjestnost i obrt