Program „Iz muzeja u prirodu“ predstavlja proširenje dosadašnjeg programa Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja koji se od 2009. godine odvijao pod nazivom „Iz muzeja na Medvednicu“. 
Cilj programa je, osim uobičajenog razgledavanja prirodnina u muzeju, omogućiti posjetiteljima i doživljaj prirodnih vrijednosti neposredno na izletima u prirodi. Poučni izleti u prirodu pod vodstvom kustosa zamišljeni su kao lagane šetnje (dostupne svim uzrastima) odabranim planinarskim stazama na kojima će se izravno vidjeti i pojašnjavati značajni prirodni fenomeni. Radionice za djecu i popularno znanstvena predavanja održavat će se u Hrvatskome prirodoslovnome muzeju gdje će građani moći razgledati i dio fundusa muzeja kroz aktualni stalni postav i tematske izložbe.

Raspored događanja u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

  • 2. listopada, četvrtak u 17.00 sati Radionica za djecu: Vulkani


Pomoću muzejskih edukativnih modela, originalnih vulkanskih stijena te izradom vlastitih modela vulkana, na radionici će se podučavati djecu o različitim načinima postanka vulkana, o njihovoj rasprostranjenosti u svijetu te vulkanskim aktivnostima kroz geološku prošlost na području Hrvatske. Radionica prethodi poučnom izletu u Park prirode Papuk koji će se održati u subotu 4. listopada, na kojem će se između ostalog objašnjavati vulkanska aktivnost i vulkanske stijene na specifičnom primjeru geomorfološkog spomenika Rupnica.

Voditelji radionice: Damir Lacković i Snježana Mikulčić Pavlaković

Radionica je dio programa „Iz muzeja u prirodu“.

  • 9. listopada, četvrtak u 17.00 sati radionica za djecu: Safari u muzeju

Sudjelujte u zanimljivoj interaktivnoj i istraživačkoj pustolovini u stalnom postavu i izložbama muzeja. Očekuju vas razni zadaci i igre koje možete rješavati zajedno s prijateljima, s roditeljima ili samostalno. Za sudjelovanje u ovoj muzejskoj avanturi treba vam puno dobre volje i malo hrabrosti.

Voditelji radionice: Renata Brezinščak i Petra Škuljevic

  • 16. listopada, četvrtak u 18.00 sati predavanje: Vodozemci i gmazovi ogulinskog područja s posebnim osvrtom na čovječju ribicu

Na ogulinskom području obitavaju brojne vrste vodozemaca i gmazova karakterističnih za kontinentalno područje Hrvatske, posebice stoga što su na velikom dijelu ovoga područja očuvana prirodna i doprirodna staništa. Posebnost ovoga kraja je i čovječja ribica čije su populacije na više utvrđenih nalazišta po broju nađenih jedinki među najvećima u Hrvatskoj.

Projekcijom i predavanjem slušatelji će biti upoznati sa svim vrstama vodozemaca i gmazova ovoga područja.

Predavač: Eduard Kletečki

  • 23. listopada, četvrtak u 17.00 sati

radionica za djecu: Puževi i školjkaši

Naučimo kroz igru: Gdje žive puževi, školjkaši i glavonošci? Otkrijte u izložbenom dijelu muzeja njihove predatore. Postoje li puževi koji jedu druge puževe? Znate li da postoje puževi koji se zovu hrpaši, ženski puževi, trnčice, runjavci? Saznajte zašto imaju takva imena! Koji puževi žive na Medvednici?

Voditelji radionice: Vesna Štamol, Eduard Kletečki, Marijana Vuković i Darija Ćaleta

Raspored poučnih izleta u prirodu za listopad 2014. godine:

  •  4. listopada, subota

Park prirode Papuk

Obilazak geološkog spomenika prirode Rupnica te poučne staze Stari hrastovi i Grofove staze. Detaljnije informacije o izletu uskoro na web stranicama muzeja.

  • 25. listopada, subota

Klek i Ogulin

Uspon na vrh Klek (1182 m) uz obilazak botaničke i geološke poučne staze, te obilazak kuće bajki i speleološke poučne staze u gradu Ogulinu. Detaljnije informacije o izletu uskoro na web stranicama muzeja.

Napomena: u nepredviđenim slučajevima moguće su odgode ili promjene termina predavanja, radionica i izleta o čemu će se javnost pravovremeno izvijestiti putem medija, a detaljnije informacije o promjeni moći će se dobiti na telefon muzeja 01/4851 700.

Više na http://hpm.web.link2.hr/

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej