Ako ste posjetiteljica ili posjetitelj našeg portala, niste mogli preskočiti stotine pitanja na koje primarijus mr. sc. Giovana Armano, dr. medicine i specijalistica pedijatrije, godinama kod nas vrijedno odgovara smirujući zabrinute mame, tate, pa čak i poneku baku!

Drago nam je što vas možemo pozvati na promociju njene prve knjige Pedijatar u kući ili odgovori na pitanja koja niste stigli pitati svog pedijatra koja će se održati u srijedu 12. travnja 2017. u 18 sati u Galeriji Kupole Gradske knjižnice u Zagrebu, Starčevićev trg 6.

Izdavač je Kašmir promet, a knjiga će se moći nabaviti po cijeni od 139,90 kn.

intervju-s-pedijatricom-giovanom-armano-povodom-promocije-njene-prve-knjige

Intervju s pedijatricom Armano

Koliko dugo radite kao pedijatrica i što vam je najljepše u tom poslu, a što biste voljeli da se manje događa?

Nakon fakulteta, završila sam postdiplomski iz zaštite majki i djece u Klaićevoj, bolnici (Klinika za dječje bolesti), dakle prije 36 godina. Od tada se bavim pedijatrijom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kao pedijatar u svojoj ordinaciji radim od 1988. godine, kada sam završila sa specijalizacijom iz pedijatrije. Definitivno je najljepše raditi s djecom i roditeljima. Uvijek kod mene vlada optimističko ozračje. Djeca su uglavnom zdrava, osim prolaznih akutnih bolesti, najčešće respiratornih i vezanih uz jaslice i vrtiće, brzo ozdrave i ponovo su zdrava i vesela. To je izvanredan osjećaj.

Ponekad je teško raditi s nekim roditeljima, ali ljudu su različiti pa treba imati strpljenja...

Koliko se roditelji ozbiljno pridržavaju vaših uputa, ako imate uvid u to?

Uglavnom se pridržavaju, barem koliko ja znam, ali ima i suprotnog... Mogu vam reći da je s takvim roditeljima teže, puno se priča, objašnjava, ali neki se ne mogu uvjeriti...

intervju-s-pedijatricom-giovanom-armano-povodom-promocije-njene-prve-knjige

Kako ste došli na ideju da napišete knjigu i što ste u njoj obrađivali?

Ideja je bila u mom svakodnevnom radu u kojem imam mnogo sličnih pitanja, mnogo zaboravljenih pitanja zbog kojeg me roditelji još 3 puta nazovu nakon posjete, a i mišljenja sam da je zdravstveno prosvjećivanje još uvijek, ako ne i više nego prije, neophodno (npr. problematika cijepljenja i sl.)...

Koliko je trajao rad na njoj i što vam je sve pomoglo u pisanju?

Rad na knjizi odnosno na pitanjima nije trajao dugo, to je dio mog svakodnevnog posla koji je samo trebalo napisati, duže je trajalo objavljivanje i tiskanje...

Na koji bi način trebali ljudi koristiti vaše savjete iz knjige?

Pitanja, tj. odgovori složeni su po cjelinama, temama tj. simptomima ili problemima koji muče roditelje... Naglašavam da knjiga ne sadrži odgovore na baš sva moguća pitanja koja bi roditelji još mogli postaviti, dakle ima još prostora za puno pitanja i odgovora i neotvorenih tema.

Kome ste prvo dali rukopis na čitanje i kakva je bila reakcija?

Mojim izdavačima, mojoj djeci, ponekom kolegi, pacijentu... rekli su da im se sviđa :)

Je li bilo teško naći izdavača i kako je izgledala suradnja s njim?

S izdavačem nisam imala problema, to je bila zajednička ideja, zajednički projekt, jer su i ilustracije akademske slikarice Andree Petrlik Huseinović nešto što sigurno doprinosi kvaliteti knjigice.

Sigurno ima dosta stvari koje nisu stale u ovo izdanje, imate li možda već ideju za nastavak knjige?

Dapače, materijala imam, vidjet ću kako knjigica bude prihvaćena pa idemo dalje.

Razgovarala: Ivančica Tarade

Foto: privatni album