Diktatori su ljudi koji žele misliti, govoriti i pisati samo ja, ja, ja. Smatraju kako je težak posao neprekidno odlučivati kada će sunce zaći, a mjesec izaći. Diktatori ne moraju biti ljubazni. Oh, o mnogočemu treba razmišljati kada se prihvatiš te teške i odgovorne zadaće i postaneš diktator.

Diktatori mogu biti djeca suviše popustljivih roditelja, mogu biti umjetnici ili nekadašnji vladari Sovjetskog saveza. No u konačnici svi su oni jako usamljeni.

Ulf Stark priču o malom diktatoru oblikuje s mnogo humora i osjećaja. U suradnji s mladom finskom ilustatoricom Lindom Bondestam stvorio je posve novu iskru genijalnosti u revolucionarnoj slikovnici Diktator.

imate-li-malog-diktatora-kod-kuce-mi-vam-ga-darujemo

Ulf Stark (1944) jedan je od najpoznatijih suvremenih švedskih pisaca. Napisao je preko 30 knjiga koje su prevedene na 25 jezika. Autor je brojnih slikovnica i romana za mlade, a nekoliko svojih knjiga adaptirao je za film. Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada, počevši od nagrade najvećeg švedskog izdavača Bonniera koju je 1984. dobio za knjigu "Luđaci i bezveznjaci" kojom se proslavio, a potom je uslijedila najuglednija švedska književna nagrada August Prize, potom Deutsche Jugendliteraturpreis, Astrid Lindgren Prize, Emmy za originalni scenarij za jednu dansku TV seriju i mnoge druge.

U svemu što piše Ulf Stark s radosnim nedostatkom poštovanja miješa visoko s niskim, obično s impresivnim, tragično s komičnim. Kao što je jednom zgodom sam rekao, u svakoj knjizi mora biti i malo tuge, kako bi se bolje vidjela radost.

Linda Bondestam (1977) diplomirala je ilustraciju na londonskom sveučilištu Kingston. Svoje je radove izlagala diljem svijeta, među ostalim u Londonu, Veneciji, Helsinkiju i Maroku. Njene su slike složene poput slagalica, a sastoje se od lako prepoznatljivih i primjenjivih fragmenata. Za svoj je rad, između ostalog, nagrađena nagradom Society for Swedish Literature in Finland, a nominirana je i za Finlandia Junior Prize i Astrid Lindgren Memorial Award.

Naklada Ljevak, 59 kn, tvrde korice

Darujemo jednog Diktatora!

Ovu vrlo zanimljivu slikovnicu koja prilično odskače i ilustracijama i pričom poželjet ćete čitati svojem djetetu, možda i glumiti scene iz nje, a na kraju biti zahvalni kad vidite da vaše dijete nije ni priblićno ovakav diktator :)

Želite li primjerak ove slikovnice, budite prvi koji će poslati svoje podatke, naslov knjige "Diktator" stavite u naslov poruke. Šaljite na urednistvo@roditelji.hr

Tekst i foto: I. T., press