Kretanje i zdrava prehrana su iznimno važni za pravilan psihofizički razvoj djece, baš kao i pravilno i odgovorno korištenje medija. Dok su roditelji prisustvovali okruglim stolovima, djeca su sudjelovala u raznim kreativnim i sportskim radionicama, a vrhunac je bio kada im se pridružio master chef Mate Janković s kojim su mališani uživali praveći razne zdrave slastice.

Na okruglom stolu pod nazivom Utjecaj medija na djecu koji je vodila predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska, Iva Brčić diskutiralo se o pozitivnim i negativnim utjecajima medija na djecu, te koliko je važno medijski opismeniti roditelje.

Gosti za okruglom stolu bili su dr. sc. Lana Ciboci autorica prvog istraživanja o medijskoj pismenosti u Hrvatskoj te urednica knjige „Djeca medija“, Ivančica Tarade urednica portala Roditelji.hr, Sanjica Ćaćić, NLP trener i family coach te urednica portala Abeceda roditeljstva, Mia Roje psihologinja u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Prof. Iva Maričić osnivačica Facebook grupe E-GLEDALO, dr. med. Milan Milošević specijalist ortopedije i traumatologije, vlasnik Poliklinike Ribnjak.
igraonice-radionice-okrugli-stolovi-za-roditelje-obiljezili-fit-kids-dogadanje

Na kraju okruglog stola stručnjaci su zaključili da učinci medija na djecu, ovise o tome kako ih koriste. Djeca uče od roditelja i usvajaju njihove navike, pa i one vezane za medije i korištenje malih ekrana. Zato je iznimno važno da osvijestimo vlastite navike vezano za njihovu upotrebu, te se više uključimo u njihove živote

Na okruglom stolu pod nazivom „Video igre i djeca“ diskutiralo se o pozitivnim i negativnim utjecajima video igara na djecu, o tome kako mogu pridonijeti učenju, te kako ih odgovorno koristiti.

Gosti za okruglim stolom bili su Anita Šebešćen Golubiček urednica portala Dječji događaji, Igor De Margan, Damir Hoyla Blumenschein privatna akademija za video igre Machina Akademy, Laura Marković psihologinja iz Centra za edukaciju savjetovanje i osobni razvoj Cedar, Tajana Knez autorica bloga Veseli kaos majčinstva, prof. soc/phil. Iva Brčić, predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska, Mladen Bošnjak iz tvrtke divIT koja se bavi virtualnom i miješanom stvarnošću, dr. art. Tihoni Brčić s Akademije dramskih umjetnosti.
igraonice-radionice-okrugli-stolovi-za-roditelje-obiljezili-fit-kids-dogadanje

Na kraju okruglog stola stručnjaci su zaključili da video igre same po sebi nisu dobre ni loše. Koje će učinke imati na djecu, ovisi o roditeljima koji se trebaju više upoznati s onim što djeca igraju. Video igre često služe kao bijeg od stvarnosti u kojoj se djecu često kritizira, gdje ne mogu dobiti potvrdu i odobravanje svog ponašanja ili se osjećaju zanemareno. Baš zbog toga se treba više uključiti u dječje živote i pružiti im potrebnu pažnju.

Cilj organiziranja ovog događaja je informirati roditelje, zainteresirati ih na promišljanja o odgoju djece jer su oni zaista najvažnija karika u njihovim malim životima.

U 21 stoljeću se okolnosti velikom brzinom mijenjaju te imaju veliki utjecaj na odrastanje djece stoga je nužno potrebno reagirati u skladu s promjenama.

Slikovito je to opisala za okruglim stolom prof Iva Maričić:

"Tehnološki, a dakako i medijski, ubrzani napredak kojemu smo svi svjedoci preplavio nas je poput plime. Trenutno još uvijek tek konstatiramo činjenicu da se on događa. Ne znamo koliko će dugo trajati i koliko će snažan biti. Od nas zahtijeva da se što prije osvijestimo i počnemo plivati."

Tekst i foto: press