Humanistička radionica potiče na sumnju, shodno tome na istraživanje i kritičko propitivanje postojećeg, ohrabrujući djecu i mlade da imaju povjerenje u vlastiti razum. Informirana djeca i mladi izrastaju u samopouzdanije osobe. Pripremljena i informirana djeca i mladi bolje razumiju svijet u kojem žive, društvo ih ne može zavesti i teže ih može povrijediti, a i spremnija su i sigurnija obraniti svoje vrijednosti. Djecu se također upoznaje s borbom i naslijeđem boraca za ljudska prava čime im se razvija osjećaj suosjećanja i solidarnosti za potrebe i prava drugih, posebice obespravljenih članova društva. Takav pristup potiče suživot u različitosti – prihvaćanjem drugih iako drugačijih.

Ovogodišnji program se sastoji od 10 radionica koje će se održati jednom mjesečno, subotom, u razdoblju od rujna 2015. do lipnja 2016., a u terminu od 10 do 13 sati (za djecu od 2. do 4. razreda) i 13 do 16 sati (za djecu od 5. do 8. razreda).

Sadržaj radionica za obje dobne skupine je isti, ali za starije zahtjevniji. Ukoliko je vaše dijete već pohađalo humanističku radionicu, a ponovno biste ga željeli uključiti to svakako možete učiniti te će dijete biti uključeno u grupu starije djece (od 5. do 8. razreda) neovisno o njegovoj dobi. Vrijeme trajanja je okvirno 3 sata, no ponekad se može produžiti na 4 sata ovisno o sadržaju pojedine radionice budući da je u sklopu određenih radionica planirana terenska nastava odnosno posjet muzejima, umjetničkim događanjima i slično.

O detaljima svake radionice informacije će biti na vrijeme proslijeđene roditeljima koji su upisali svoju djecu ili na webstranici o radionicama. U sklopu svake radionice predviđeni su trenuci odmora na kojima će se djeca moći osvježiti vodom, čajem, prirodnim sokovima, svježim sezonskim voćem ili čokoladnim muffinima. Grickalice i gazirana pića ne nudimo. Djeca će na radionicama dobiti i sve potrebne edukativne materijale/radne listiće.

Roditelji mogu izabrati i upisati dijete/djecu na pojedine radionice, pod uvjetom da u njima ima još slobodnih mjesta. Za djecu koja su upisana na godišnji program, mjesto u grupi im je osigurano tijekom cijele školske godine. Godišnji program za sada mogu samo pohađati djeca članova i članica Centra za građansku hrabrost.

U nastanku je i Osječka humanistička radionica koja će biti otvorena za svu zainteresiranu djecu. Roditelji mogu prijaviti djecu preko stranice www.radionice.net da bi aktivisti što prije počeli s edukativnim aktivizmom.

Na webstranici roditelji se također mogu upoznati s radom radionica i svim potrebnim podacima.

Link na prijavnicu: http://www.radionice.net/#!zg-prijava/c2ua

Link na članstvo: http://www.civilcourage.hr/member/

Tekst i foto: Centar za građansku hrabrost