hrabri telefon

HRABRI TELEFON i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj pokrenuli inicijativu prilagođavanja hrvatskog pravosudnog sustava djeci

HRABRI TELEFON i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj pokrenuli inicijativu prilagođavanja hrvatskog pravosudnog sustava djeci Zagreb

Svečanom obilježavanju početka provedbe projekta "Prilagođavanje hrvatskog pravosudnog sustava djeci" nazočili su gđa Stelle Ronner-Grubačić, veleposlanica Kraljevine Nozozemske u Hrvatskoj, gđa Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa, g. Slavko Antolić, dr.med., pomoćnik Pročelnika za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo, gđa Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu i predsjednica udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade i g. Rick Mol, tužitelj u Državnom odvjetništvu Den Haag.

Hrabri telefon ovaj projekt provodi u partnerstvu s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Udrugom za pomoć i podršku svjedocima i žrtvama zločina. Kroz ovaj projekt, za suce Općinskih i županijskih sudova u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Varaždinu, Virovitici, Koprivnici i Bjelovaru organizirana je edukacija o potrebama djece u pravosudnom sustavu te su prikazani primjeri dobre prakse u drugim zemljama Europe.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i voditeljica stručnih i znanstvenih programa Hrabrog telefona, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander otvorila je ovaj stručni skup uvodnim pozdravom, te se u svom obraćanju osvrnula na 16-godišnji doprinos Hrabrog telefona sustavu pravosuđa u Hrvatskoj, i, kao ravnateljica jedine specijalizirane ustanove za rad s traumatiziranom djecom, naglasila važnost ovog projekta i multidisciplinarnog pristupa u zaštiti djece.

"U mojoj kliničkoj praksi sve je više djece koja su manipulirana i koja su u središtu sukoba u postupku visoko konfliktnih razvoda braka roditelja. Ova djeca također predstavljaju kategoriju zlostavljane djece čiji glas se često ne čuje. Zato mi je drago da suci i drugi stručnjaci koji rade s djecom pokazuju interes za prilagođavanje pravosudnog sustava koji je u skladu sa Smjernicama Vijeća Europe o pravosuđu prilagođenom djeci. Vjerujem da ćemo edukacijom i međusobnom suradnjom zaštiti djecu u ovakvim slučajevima i čuti njihov autentični glas.."– u pozdravnom je govoru istaknula prof.dr. sc. Gordana Buljan Flander.

"Razgovarajući s djecom na Hrabrom telefonu te surađujući s brojim stručnjacima koji rade s djecom, već godinama se susrećemo s potrebom da pravosudni sustav prilagodimo djeci. Drago mi je da zahvaljujući razumijevanju i financijskoj podršci Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske provodimo projekt Prilagođavanje pravosudnog sustava djeci u sklopu koji će edukacijom obiteljskih sudaca kao i savjetovatelja pružiti bolju i adekvatniju zaštitu djeci u pravosudnom postupku.", navela je Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona.

"Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež posebno zagovara child frendly justice kao način na koji se pristupa u radu s djecom kako u kaznenom pravu tako i u obiteljskom pravu. Svaki sudac mora svojim radom ali i osmišljavanjem tehnika približiti pravosuđe djeci posebno tražeći mišljenje djeteta, a sve u najboljem interesu djece.", navela je predsjednica USZM, sutkinja za mladež.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

CHRISTMAS STORY – zvijezde za djecu

I ove godine magazin Story organizira koncert namijenjen…

Potaknite djecu na razvoj odgovornosti i ispunjavanje obaveza!

Početak škole za neku je djecu vrijeme uvođenja…

Ne propustite besplatnu Školu za roditelje

Dragi roditelji, savjetovalište Snaga obitelji započinje novi ciklus…

Stručni suradnici u obrazovanju - tko je tko?

Ljeto se bliži kraju, što znači da uskoro…

Pročitajte i:

Zadnja Sensa u 2019. godini nosi vam dar

"Dani uoči Božića vrijeme je kad bismo trebali učiniti upravo suprotno od onoga što uvijek…

Uručen donacijski ček povodom akcije Pink ribbon dm-a i Storyja

Ovoga listopada vodeći lanac drogerija dm i lifestyle tjednik Story organizirali su akciju Pink Ribbon…

Zimsko izdanje Storybooka otvara sezonu hedonizma

Uz raskošno izdanje magazina Storybook utonite u sezonu lijepih tema i hedonističkih iskustava, kojima se…

Tribina o razvoju ovisničkog ponašanja mladih

Rizici od zlouporabe sredstava ovisnosti kod adolescenata mogu se uvelike smanjiti preventivnim programima i kontinuiranom…