hrabri telefon

HRABRI TELEFON i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj pokrenuli inicijativu prilagođavanja hrvatskog pravosudnog sustava djeci

HRABRI TELEFON i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj pokrenuli inicijativu prilagođavanja hrvatskog pravosudnog sustava djeci Zagreb

Svečanom obilježavanju početka provedbe projekta "Prilagođavanje hrvatskog pravosudnog sustava djeci" nazočili su gđa Stelle Ronner-Grubačić, veleposlanica Kraljevine Nozozemske u Hrvatskoj, gđa Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa, g. Slavko Antolić, dr.med., pomoćnik Pročelnika za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo, gđa Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu i predsjednica udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade i g. Rick Mol, tužitelj u Državnom odvjetništvu Den Haag.

Hrabri telefon ovaj projekt provodi u partnerstvu s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Udrugom za pomoć i podršku svjedocima i žrtvama zločina. Kroz ovaj projekt, za suce Općinskih i županijskih sudova u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Varaždinu, Virovitici, Koprivnici i Bjelovaru organizirana je edukacija o potrebama djece u pravosudnom sustavu te su prikazani primjeri dobre prakse u drugim zemljama Europe.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i voditeljica stručnih i znanstvenih programa Hrabrog telefona, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander otvorila je ovaj stručni skup uvodnim pozdravom, te se u svom obraćanju osvrnula na 16-godišnji doprinos Hrabrog telefona sustavu pravosuđa u Hrvatskoj, i, kao ravnateljica jedine specijalizirane ustanove za rad s traumatiziranom djecom, naglasila važnost ovog projekta i multidisciplinarnog pristupa u zaštiti djece.

"U mojoj kliničkoj praksi sve je više djece koja su manipulirana i koja su u središtu sukoba u postupku visoko konfliktnih razvoda braka roditelja. Ova djeca također predstavljaju kategoriju zlostavljane djece čiji glas se često ne čuje. Zato mi je drago da suci i drugi stručnjaci koji rade s djecom pokazuju interes za prilagođavanje pravosudnog sustava koji je u skladu sa Smjernicama Vijeća Europe o pravosuđu prilagođenom djeci. Vjerujem da ćemo edukacijom i međusobnom suradnjom zaštiti djecu u ovakvim slučajevima i čuti njihov autentični glas.."– u pozdravnom je govoru istaknula prof.dr. sc. Gordana Buljan Flander.

"Razgovarajući s djecom na Hrabrom telefonu te surađujući s brojim stručnjacima koji rade s djecom, već godinama se susrećemo s potrebom da pravosudni sustav prilagodimo djeci. Drago mi je da zahvaljujući razumijevanju i financijskoj podršci Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske provodimo projekt Prilagođavanje pravosudnog sustava djeci u sklopu koji će edukacijom obiteljskih sudaca kao i savjetovatelja pružiti bolju i adekvatniju zaštitu djeci u pravosudnom postupku.", navela je Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona.

"Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež posebno zagovara child frendly justice kao način na koji se pristupa u radu s djecom kako u kaznenom pravu tako i u obiteljskom pravu. Svaki sudac mora svojim radom ali i osmišljavanjem tehnika približiti pravosuđe djeci posebno tražeći mišljenje djeteta, a sve u najboljem interesu djece.", navela je predsjednica USZM, sutkinja za mladež.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Kako postupiti u slučaju vršnjačkog nasilja u školi?

Ako znate da neko dijete proživljava vršnjačko nasilje,…

Punoljetnost Dječje kuće Borovje!

Udruga Hrabri telefon proslavila je 18 godina programa…

Roditelji gube živce dok se braće i sestre svađaju!

Kroz sukobe djeca uče kako rješavati probleme, kako…

Djevojčica ima strah od crtića, kako joj pomoći?

Hrabri telefon odgovara mami čija djevojčica se uplašila…

Pročitajte i:

Ljeto na Zrinjevcu uz pregršt dobre glazbe i zabave za klince

Zagrebačku kulturnu ljetnu scenu i ove će godine obogatiti najstarija jedinstvena manifestacija u najljepšem zagrebačkom…

Raj za svakog ljubitelja magičnog svijeta Harryja Pottera

Škola magije po treći put otvara vrata mladim vješticama i čarobnjacima, a glavni cilj škole…

SUPERTOON2019

Počinje Međunarodni festival animiranog filma Supertoon u Šibeniku

U ponedjeljak 22. srpnja u Šibeniku počinje 9. izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, koje će trajati…

Najbajkovitija utrka u Hrvatskoj za male i velike

Ne propustite najbajkovitiju utrka Hrvatske trkačke scene, šesti po redu Ogulin Trail, a ujedno i…