Kako bi se unaprijedilo stanje u hrvatskim rodilištima, Udruga RODA ukazala je na tri elementa koja bi se zajedničkom suradnjom mogla poboljšati, a to su:

- rutinska praksa pri porodima u rodilištima koju je potrebno unaprijediti s ciljem usklađivanja s najboljim europskim praksama te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije;

- potreba unapređenja komunikacijskih vještina zdravstvenog osoblja;

- te bolja edukacija trudnica o predstojećem porodu, a koja je u Hrvatskoj nedostatna i neujednačena.

Zaključeno je kako će Ministarstvo zdravlja u periodu od siječnja do ožujka 2015. godine provesti zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta u Hrvatskoj. Ministarstvo će također, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, UNICEF-om i nevladinim udrugama pripremiti program za poboljšanje i ujednačavanje prakse pružanja zdravstvene skrbi u svim rodilištima. Pokrenut će se suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, strukovnim komorama i stručnim društvima te udrugom RODA na izradi publikacija namijenjenih trudnicama u svrhu pripreme za porod. Dogovorena je priprema edukativnih programa vezano uz poboljšanje komunikacijskih vještina koji će biti usmjereni prema zaposlenima u rodilištima, liječnicima, primaljama i medicinskim sestrama. Pristupit će se također i izmjeni postojeće zakonske regulative vezano uz rad primalja s ciljem poticanja aktivnije uloge primalja u porodu.

Već 18. prosinca 2014. godine planiran je sastanak u Klinici za ginekologiju KBC Rijeka na kojem će sudjelovati predstavnici bolnice, udruge RODA te Ministarstva zdravlja.