Predstavljen novi Priručnik za dojenje i Savjetovaliste za planiranje obitelji

„Grad Zagreb – prijatelj dojenja“ predstavio Priručnik za dojenje koji možete downloudati

U povodu nadolazećeg Međunarodnog dana obitelji, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Ured za demografiju predstavili opsežni Priručnik za dojenje koji potpisuju vrsni stručnjaci

U povodu nadolazećeg Međunarodnog dana obitelji, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Ured za demografiju predstavili su najnovije aktivnosti u sklopu mjera demografske i zdravstvene politike Grada. Aktivnosti se provode i kao dio programa "Grad Zagreb - prijatelj dojenja" koji se aktivno provodi od 2015. godine. Riječ je o novom opsežnom Priručniku za dojenje na čak šezdeset stranica koji potpisuju vrsni stručnjaci, a na usluzi je i Savjetovalište za planiranje obitelji. Cilj je cjelokupnog programa potaknuti demografsku politiku Grada Zagreba te pomoći roditeljima da što jednostavnije savladaju sve vještine najzahtjevnije uloge u njihovim životima.

"Kada ste prvi put roditelj, imate brojne nedoumice i pitanja, a svaka vam je pomoć dobrodošla. Ponosni smo što je Grad Zagreb tijekom ove četiri godine pokrenuo Savjetovalište za dojenje i baby handling na ukupno pet lokacija te time olakšao brojnim roditeljima prve dane uz novog člana obitelji. Uz savjetovališta u kojima rade vrhunski stručnjaci, u sklopu programa "Grad Zagreb - prijatelj dojenja", postavljene su i klupice za dojenje, točnije njih pet u zagrebačkim kvartovima i domovima zdravlja s ciljem da potaknemo mlade majke na dojenje te im olakšamo prirodno hranjenje djeteta u različitim dnevnim situacijama", naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Prema zadnjim podacima iz 2013. godine u Hrvatskoj:

  • oko 70 % majki isključivo doji svoju djecu do drugog mjeseca života
  • u razdoblju od trećeg do petog mjeseca života taj postotak pada na 58,2 %
  • nakon navršenih šest mjeseci života isključivo dojenje prisutno je kod 19 % dojenčadi.

"Sa željom da se majkama približe sve pozitivne strane dojenja te im se pomogne u savladavanju često zahtjevnog procesa, grupa autora, koju čine prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med. i Irena Gracin, bacc. med. techn. savjetnica za dojenje, pripremila je Priručnik o dojenju koji će biti dostupan roditeljima na trudničkim tečajevima u tiskanom obliku, kao e-priručnik u pdf formatu na web stranici Grada Zagreba: www.zagreb.hr/prirucnik-za-dojenje/142251.

Milan Bandić, Dragica Esih, Mila Jelavić, prim. mr. sc. Giovana Armano, prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdr., i Milan Stanojević, dr. med.

Milan Bandić, Dragica Esih, Mila Jelavić, prim. mr. sc. Giovana Armano, prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdr., i Milan Stanojević, dr. med.

Na taj način priručnik će biti na raspolaganju i roditeljima u cijeloj Hrvatskoj te regiji", izjavila je Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec., admin. urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, predsjednica Koordinacijskog odbora "Grad Zagreb – prijatelj dojenja" i urednica Priručnika o dojenju.

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Znanstvene spoznaje o tome kako umom stvaramo svijet oko sebe

Naša jedinstvena energija dio je ukupne energije svemira i stvaranja, svega živoga. Stoga je sve…

Besplatne radionice Mediji i djeca

Danas su mediji/mali ekrani svuda oko nas i nemoguće ih je izbjeći ili zabraniti. Uz…

Unuk vodi baku pred sud jer mu čita bajke, a on bi radije igrao igrice

Vrlo aktualna tema i međugeneracijski jaz, ali tko će imati bolje argumente?

Pilot projekt kao podloga za nacionalnu strategiju „Ulaganja u rani razvoj djece“

Pilot projekt u Gradu Zagrebu: Patronažna sestra će dolaziti u posjet trudnici u 16. i 28. tjednu trudnoće

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana „Zdravih gradova“ Grad Zagreb i Hrvatska mreža zdravih gradova predstavljaju strateški…