Grad Zagreb kao nositelj projekta Europskog biciklističkog izazova zahvaljuje na partnerstvu i odličnoj suradnji Veleposlanstvu Kraljevine Nizozemske i Adria Mediji Zagreb te poziva sve građane da se uključe u izazov. Posebno nam je drago zbog humanitarne note projekta s obzirom na to da ćemo u suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom mladim sugrađanima omogućiti lakši ulazak u svijet odraslih“,istaknula je Mirka Jozić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, predstavivši Europski biciklistički izazov 2017.na današnjoj konferencijiza novinare u Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj ulici.

Koordinatorica projekta Darinka Jug podsjetila je da je prošle godine tijekom svibnja u Zagrebu894 građana preuzelo besplatnu aplikaciju za mobitel u sklopu Europskog biciklističkog izazova te je u mjesec dana zabilježeno 42.585 prijeđenih kilometara i pritom je ušteđeno 8602 kg CO2. Istaknula je i da je ovaj programpokrenuo GradBologna radi natjecanjaeuropskihgradovaupoticanjugrađananasvakodnevnokorištenjebiciklaukretanjugradom. „Grad Zagreb se u ovaj hvalevrijedan projekt uključuje treći put i ponosni smo na ostvarene prošlogodišnje rezultate. Za sudjelovanje u Europskom biciklističkom izazovu se već sad može skinuti nova aplikacija Naviki, a od 1. do 31. svibnja biciklirajući skupljamo kilometre za Zagreb i mlade Zagrepčane.

Izdavačka kuća Adria Media Zagreb i ove se godine uključila u projekt kao suorganizator.Velika nam je čast što i ove godine sudjelujemo kao suorganizatori u ovoj vrijednoj inicijativi. Adria Media Zagreb, kao lider u segmentu proizvodnje lifestyle sadržaja u Hrvatskoj, svojim aktivnostima nastoji potaknuti društvenu odgovornost u svim segmentima djelovanja, a ova akcija posebno je važna jer potičemo građane Zagreba da koristeći bicikl kao svakodnevno prijevozno sredstvo naprave nešto dobro za sebe i svoje zdravlje, a istodobno i za okoliš i grad u kojem živimo te pomognu ovim mladim ljudima iz Dječjeg doma u Nazorovoj da lakše započnu samostalni život. Htjela bih iskoristiti ovu priliku da zahvalim i svim javnim osobama koje su prošle godine podržale ovaj projekt te onima koje će se i ove godine priključiti i voziti s nama za Zagreb“, poručila jeIvona Čulo, generalna direktorica izdavačke kuće Adria Media Zagreb.

Kraljevina Nizozemska svjetski je lider u bicikliranju i promiče iste ciljeve kao i Europski biciklistički izazov. „Bicikliranje je način života u Nizozemskoj, a projektom Orange Bike Ride, vožnjom bicikla kroz centar gradakoji organiziramo 6. svibnja,želimo potaknuti što više ljudi svih dobnih skupina na bicikliranje te zahvaljujemo gradskim vlastima na integriranju biciklističke infrastrukture u gradsku mobilnost“, izjavila je Nj. E. Ellen Berends.

Domagoj Karadjole, član Uprave Hrvatske poštanske banke, predstavio je humanitarnu notu projekta. Europski biciklistički izazov odlična je inicijativa i za HPB izvrsna prilika da kao društveno odgovorna institucija potaknemo i druge na veću brigu za okoliš. Na ovom smo primjeru spojili svoju odgovornost za zdraviji život svih i odgovornost za budućnost mladih - riječ je o maturantima koji uskoro izlaze iz Dječjeg doma u Nazorovoj, a HPB ih želi podržati na početku samostalnog života. To je najbolja odluka koju smo mogli donijeti kao partneri ove inicijative.“

Nakon konferencije brojne poznate osobe - glazbenik Ivan Dečak, voditeljice Renata Sopek i Daniela Trbović, glazbenik Filip Dizdar, pjevačica Sementa Rajhard, Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić iz modnog dvojca Elfs, kao i radijski i TV voditelj Ivan Vukušić - fotografirale su se uz hashtag oznaku #vozimzazagreb#vozimzasebe koja će se koristiti u promociji projekta. Svojim angažmanom svi oni žele potaknuti građane da se uključe u projekt, preuzmu aplikaciju NAVIKI te voze za Zagreb i naše mlade sugrađane.

Nakon izvrsnog prošlogodišnjeg rezultata Zagreb se i ove godine natječe u Europskom biciklističkom izazovu sloganom Vozim za Zagreb, vozim za sebe!. Dodatnu notu cijelom projektu daje partner Hrvatska poštanska banka koja će za svaki prijeđeni kilometar u sklopu izazova donirati jednu kunu na tekući račun posebnih ambasadora ovogodišnjeg izazova, maturanata koji ove godine izlaze iz programa alternativne skrbi Dječjeg doma u Nazorovoj te počinju samostalni život.

Tekst i foto: press, Robert Gašpert