Adventski ugođaj već je prisutan, a grad polako postaje blagdanska čarolija. Vrući kesteni, kuhano vino, miris fritula i ukusnog punča šire se ulicama našeg grada.

Vrijeme je darivanja, veselja i blagoslova. Svaki trenutak posvećen najdražima istinska je vrijednost, koju s puno ljubavi treba njegovati. Posebno kada su najmlađi u pitanju.

Stoga će Nikola, sa svojim ovogodišnjim domaćinom Muzejom grada Zagreba, prije nego službeno otvori Grad svetog Nikole i ove godine, uz prigodne darove, posjetiti djecu u Klinici za dječje bolesti Zagreb Klaićeva. Tako će, posjetom njihovog zaštitnika, najmlađima koji nisu sa svojim roditeljima u ovo blagdansko vrijeme, donijeti duh Božića.

grad-svetog-nikole-i-sluzbeno-najprivlacnije-djecje-adventsko-dogadanje-u-zagrebu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kako bi posjet svoj djeci i obiteljima, koji mogu posjetiti Grad svetog Nikole u Muzeju grada Zagreba, Opatička ulica 20, bio još bliži ulaz na ovaj događaj i dalje ostaje besplatan!

A oduševljenje ovim adventskim događanjem iz godine u godinu pokazuju važne hrvatske institucije, pokrovitelji, partneri, ali  i brojni mediji koji vjerno prate zbivanja u Gradu svetog Nikole što su nam ovogodišnjoj konferenciji za novinare s oduševljenjem iskazali. U predivnom prostoru Kotanyi Gourmet Kluba, uz mirisne zalogaje nagrađivanog chefa Matka Bukovca i ove smo godine najavili i pozvali ispred medija sve obitelji, djecu, a i sve one koji u sebi nose duh blagdana.

Posebna, čarobna, priča čeka vas u Gradu svetog Nikole, u srcu gornjogradskog adventskog Zagreba

Još ne tako davne 2015-te, prvi puta smo zajedno zakoračili u ovu bajkovitu priču i prvi puta otvorili magični grad prepun mašte, ljubavi i pravog božićnog duha – GRAD SVETOG NIKOLE. Od tada, svake zime uoči svetog Nikole, zaštitnika djece, putnika i pomoraca, naša priča otvara zimska blagdanska događanja za najmlađe, kao dio jednog od najljepših adventskih slavlja u svijetu.

Otvaramo vrata najljepšeg grada Grada svetog Nikole

U neobičnu bajku, koja posjetitelje iz godine u godinu ostavlja bez daha, uvest će vas Dječji zbor Zagrepčanke i dečki, koji će u 16 sati uz dolazak Nikole svečano otvoriti događanje. U dvorišnom prostoru predivnog Muzeja garda Zagreba, nakon blagdanskih pjesama posvećenih svetom Nikoli, zaplesat ćemo uz prave majstore i majstorice plesa, natjecatelje iz popularnog Supertalent Showa, plesnog studia Escape... Plesni spektakl koji već nakon toga slijedi izvest će predstavnici plesnog studija Fusion.

U svečanom ruhu samog Muzeja grada Zagreba svečano otvorenje obilježit će oba dana čak 4 kulinarska showa koje će nam prirediti Lana Klingor i jedan od najpopularnijih blogera, kada su ukusni recepti u pitanju, Hungry Mile.

Zasigurno jedan od  najzanimljivijih dijelova programa, oba dana trajanja Grada svetog Nikole, su kreativne radionice za djecu Eko-Etno furka, koju nam uz snažne poruke o očuvanju okoliša, priprema udruga Abeceda roditeljstva.

Kreativne radionice brojne su, a djeca će svojim spretnim rukama izrađivati ukrase iz recikliranog materijala za Čarobnu Šumu živih borova u dvorištu Muzeja te tako stvarati predivan ambijentalni ugođaj iz bajke koju niti odrasli neće željeti propustiti.

Tu su nam i radionice u kojoj će djeca uz obrt s tradicijom od 60 godina Tomica i Marica izrađivati zagrebačke licitare, ali ćemo saditi i biljčice maćuhice uz vodstvo Hortiart Homa. Izvrstan je ovo način da djeca nauče i ponešto o ekologiji i zaštiti okoliša, a i sam sveti Nikola vozit će se u Toyota hibridu cijeli tjedan kako bi ukazao na važnosti zaštite planeta.

Smijeh do suza i otkačene fotografije bit će dio rezultata i velikog Kreativnog natječaja koji je započeo već 30. 11. uz druženju s Nikolom u gradu, kao dio cjelokupnog programa.

Blagdani sa sportskim uzorima - pa to je zaista čarolija!

Najveće uzbuđenje zasigurno će kod mnogih izazvati sportska radionica SmartSport koju će voditi popularni igrači nogometnog kluba Dinamo, a koju nam je omogućila udruga Abeceda roditeljstva. Zabava koja će sigurno stvoriti neke divne uspomene.

grad-svetog-nikole-i-sluzbeno-najprivlacnije-djecje-adventsko-dogadanje-u-zagrebu

Drugi dan započinjemo ponovno s glazbom koju će nam uz izvođenje najljepših božićnih skladbi izvesti veliki puhački orkestar Željezničar i tako dodatno uljepšati svečanu, blagdansku, razigranu atmosferu.

Oba dana mališani će moći pobojati svoja lišca uz Face painting koja je omiljena zabava djece, ali će se zabavljati i uz Likovne radionice i čitanje priča uz pjesnikinju Vesnu Boinović Grubić i književnicu Sanju Kalamburu.

Posjetitelji će biti počašćeni i razgledom stalnog postava Muzeja grada Zagreba, gdje će ih svakih pola sata, dočekati kostimirani likovi iz nekadašnjeg građanskog života grada Zagreba, koji će ih voditi kroz izložbu iz snova. Žive slike – poznati kostimirani likovi Muzeja grada Zagreba – bit će na raspolaganju za druženje i fotografiranje s djecom, a popularni “profesor Baltazar” s posjetiteljima će dijeliti vesele trenutke u gledanju nagrađivanih animiranih filmova.

Čitaj knjigu uz Alis Pećarić Marić donosi djeci vrlo poučne i edukativne radionice koje se ne propuštaju, stoga pri dolasku odmah rezervirajte svoja mjesta za Vježbaonicu sreće koju će voditi nastavnica Tamara Vučković i dramska pedagoginja Tihana Lipovec Fraculj te radionicu Priče o neustrašivim hrvatskim ženama i neustrašivim klincima pod vodstvom Tatjane Barat koja je namijenjena za djecu od 8 do 14 godina koju će voditi sama autorica knjige. Cilj ove kreativne radionice je ne samo čitanje priča o iznimnim hrvatskim ženama nego i važnost uočavanja vlastitih sposobnosti djece.

A kako bi sve malo začinili i s modnim dahom oba dana moći ćete uživati u Blagdanskoj dječjom modnoj reviji poznatih mamica s djecom, koje će crvenim tepihom prošetati u obući Wulf sporta. Ove modne poslastice donosi nam Miss4miss agencija.

Predstave i crtići u kojima će obitelji uživati oba dana

Dvije izvrsne predstave Bajka Kolačić medenjačić u izvedbi Cool igraonice i Zebre su u gradu u plesnom performansu Tala, kao i kontinuirana projekcija prigodnih animiranih filmova studija Recircle oduševljavat će najmlađu publiku oba dana.

Veliko finale zatvaranja Grada svetog Nikole

Veliko finale zatvaranja Grada svetog Nikole 6. 12. obilježit će opće veselje uz proglašenje naj fotografije Fotkaj i osvoji vikend vožnju Toyota hibridom te nastup Twirling Mažoret klub Sveta Nedjelja, nakon čega slijedi radost otvaranje velikih pinjata iznenađenja koja ipak svi najviše volimo.

Dođite i stvarajte bajku s nama. Budimo jedna velika obitelj!

Ove godine pokrovitelji, partneri i prijatelji Grada svetog Nikole su:

  • Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 
  • Grad Zagreb
  • Turistička zajednica grada Zagreba
  • Međunarodni institut za klimatske aktivnosti
  • Hrvatska gospodarska komora
  • Zaklada Hrvatska za djecu
  • Globalna concierge agencija Quintessentially iz Londona

grad-svetog-nikole-i-sluzbeno-najprivlacnije-djecje-adventsko-dogadanje-u-zagrebu

Tekst: press

Foto: Niko Goga, Romeo Ibrišević, Rene Karaman