Već petu godinu FROOOM! filmske radionice čine dosadne stvari zabavnima, od nemogućeg čine moguće, a sve to postižu stručni mentori različitih umjetničkih profesija podučavajući zagrebačke osnovnoškolce tajnama filmske magije. Učeći o filmu, zagrebački mališani se druže sa svojim vršnjacima, stječu nova poznanstva, razvijaju svoje socijalne vještine, glume, pišu scenarije, savladavaju izazove suvremene tehnologije, rade na najnovijim audio-vizualnim tehnikama i postaju mali kreativni genijalci i genijalke.

No, FROOOM! nije samo za mališane, on služi i da rastereti roditelje ljetnih briga tako što će ponuditi njihovoj djeci kvalitetatn oblik provođenja slobodnog vremena tijekom ljetnih praznika.

Po završetku ovih edukativnih radionica sva će djeca zavidjeti malim FROOOOM!ovcima na njihovim talentima i znanjima koja će moći samostalno korsiti u novim filmskim izazovima.

Da, da - mame i tate pripremite se na teret slave kojom će se Vaši klinci i klinceze kititi jer svaki njihov kratkometražni film, koji snimaju na FROOOM!u, šaljemo na domaće i inozemne filmske festivale.

filmska-magija-za-zagrebacke-osnovnoskolce

U vrevi kina EUROPA, u hladu Tuškanca i mističnom Rokovom perivoju igramo se, družimo, snimamo, učimo, i jedemo ukusnu, zdravu hranu svaki radni dan od 8:00 do 16:00 h.

FROOOM! filmske radionice održavaju se u četiri termina, a svaki tjedan se simultano odvijaju početna, napredna i majstorska radionica. Prvi ciklus počinje 13. lipnja i traje do 17. lipnja, zatim slijede radionice od 20. lipnja do 24. lipnja, pa od 27. lipnja do 1. srpnja i završavamo u tjednu od 4. srpnja do 8. srpnja.

Roditelji svoje buduće filmske meštre mogu prijaviti putem web stranice ili na frooom.filmskaradionica@gmail.com. Za sva pitanja i/ili prijave nazovite 01 464 02 62 (Frooomovksa Galija), 091 5180 111 (mali od palube - Vedran), 098 1658 186 (kapetan – Boris).

Za peto izdanje FROOOM!a spremne su razne ingenioznosti od kojih su izdvojene:

Stop-animacija za profesionalce

Mentorica Dea Jagić naučit će mališane kako oživjeti naizgled dosadne i nezanimljive predmete, pretvorit će ih u žabu ili vrapca i zajedno s njima dozvati velike vremenske nepogode, ali i sunce. Ne, Dea nije vještica... s Deom ulazimo u svijet animiranog filma gdje je sve ovo moguće.

Neposlušni kristali

Film je zapravo ime za vrpcu na kojoj se pohranjuju slike. Sve to zahvaljujući jednom kristalu koji se ne ponaša 'prirodno', nego onako kako on želi. Da staro nije nužno dosadno, a nikako i zaboravljeno pokazat će mentor Vedran u svojoj analognoj radionici. Filmovi će se snimati kamerom starom 50 godina, mjerit ćemo svjetlo, te će biti kratak izlet u tamnu komoru gdje će se razvijati film, koji će se na kraju rezati, lijepiti, bojati, prskati, uništavati, uljepšavati, grebati... sve dok se ne dobije fantastičan eksperimentalni filmski uradak

VJ & 3D mapping

Nakon iznimno uspješne 4 radionice, Ivan, zvan LIK se vraća sa svojim projektorima, gadgetima i super-cool programima. Jedan mali FROOOMovac je ovu radionicu opisao kao 'crtanje svjetlosnim markerom po zraku'. Ivan je u međuvremenu od novih FROOOMovaca odlučio napraviti i VJ-a (nešto kao DJ, samo s videom), a materijale za remixanje ćete morati skupljati sami. Dizajnirat ćete skultpuru od stiropora na kojoj ćete, uz Ivanovu pomoć, na kraju izvesti svoj spektakularni svjetlosni performans.

filmska-magija-za-zagrebacke-osnovnoskolce

Crtanje na 100 metara s preprekama

Voliš crtati? A zatvorenih očiju? Lijevom rukom? Prijatelju na leđima? Miloš nam dolazi iz Beograda, da ti postave prepreke. Miloš ne voli gumicu. Miloš voli greške. Miloš također voli i film. A kakve veze ovo ima s filmom? To će biti prepušteno Milošu...

Cijena radionica za sudionike/ice koji se prijavljuju do 06.06.2016. iznosi 680 kuna. Nakon 06.06.2016. cijena tjedne filmske radionice iznosi 780 kuna. O dodatnim popustima i pogodnostima posjetite službenu stranicu Frooom-a.

Frooom! je pokrenut zahvaljujući potpori Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Grada Zagreba, a provodi se uz podršku brojnih marljivih partnera: Ministarstvo Kulture, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura Nova, CLUBTURE, Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka, Discovery, Continental Film, Centar za likovni odgoj grada Zagreba, Radio 101, RADAR distribucija HAVC, HFS, kino EUROPA, H-alter, Kulturpunkt, Moj-film, SC Kultura promjene – MM Centar i drugi.

Tekst i foto: Frooom