Monte Librić

Festival književnosti za djecu – Monte Librić

Od 24. do 30. travnja u prostorima Zajednice Talijana Pula – Circolu održat će se sedmo izdanje Festivala za dječju književnost Monte Librić. Nastavlja se s praksom tematskog omeđivanja Festivala, a pod simboličkim naslovom ovogodišnja tema Točka, točka, točkica... usmjeruje izuzetnu pažnju važnom segmentu knjižne produkcije za djecu – ilustraciji. Mnogobrojni programi od kojih se posebno ističe okrugli stol Umjetnost vizualnog pripovijedanja otvorit će razna pitanja vezana za ilustraciju koja je kao likovni izričaj naročito zastupljena u izdavačkoj produkciji književnosti za djecu i koja kao dio slikarskog izražavanja ima izuzetnu važnost u interpretaciji teksta

S novim programom Pula Illustrator Campus Festival prvi u Hrvatskoj otvara prostor mladim umjetnicima da se upoznaju s radom profesionalnih i već priznatih ilustratora koji prate dječju književnu produkciju. Na Campusu će studentima s likovnih Akademija iz Zagreba, Rijeke i Splita održati niz predavanja i majstorskih radionica renomirani ilustratori iz Hrvatske i svijeta: Zdenko Bašić (Hrvatska), Aljoscha Blau (Rusija, Njemačka), Kestutis Kasparavičius (Litva), Alenka Sottler (Slovenija) i Manuel Šumberac (Hrvatska).

U sklopu teme održat će se i dvije izložbe: u Galeriji Makina izložba ilustracija Moonrise Shadow, Aljosche Blaua i u Galeriji Amfiteatar skupna izložba Tri majstora / Tre maestri - izložba dobitnika nagrade Hrvatskih biennala ilustracije Klovićevih dvora:Dušana Kàllaya, Alenke Sottler i Tomislava Torjanca.

U tradicionalnom programu Piknik s autorom svoja najnovija izdanja predstavit će suvremeni hrvatski pisci i ilustratori za djecu: Manuele Vladić- Maštruko, Mladena Kušeca, Siniše Reberskog, Ivane Guljašević, Željka Ivanjeka, Dubravke Kolanović, Snježane Akrap-Sušac, Ane Đokić, Dubravke Pađen Farkaš, Dražena Jerabeka, Zorana Pongrašića, Anđe Marić, Lidije Dujić, Dijane Nazor, Hrvoja Kovačevića, Ane Torić, Dubravka Miljković, Majda Rijavec…

plakat

U novo osmišljenom programu Piknikić predstavit će se i najmlađa autorica Librića, devetogodišnja Nina Škalic, koja je sama napisala i ilustrirala svoju prvu knjigu.

Talijanski dio programa, najbogatiji do sada, održat će se pod posebnim nazivom Più che una storia u kojem će gostovati pet značajnih talijanskih autora: Angela Nanetti, Roberto Malini, Dario Picciau, Mara Cerri i Magda Guidi. Ovaj program ne bi bio moguć bez potpore Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom Unijom.

Sedam festivalskih dana obilježit će raznolike kreativno-edukativne radionice i programi: Dijete u galeriji koje se ostvaruje s HDLU Istre – Galerijom Luka, radionice izrade booktrailera: Pula prije 1914., radionica za pedagoge Snimamo film, likovne radionice Točka, točka, točkica…, radioradionice i slušaonice Produkcijskod odjela Djeca i mladi HRT-a…

Novoostvarena suradnja sa Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafestom iz Zagreba rezultirat će posebnim programom Kino za uši, koji će predstaviti umjetnički ravnatelj Animafesta, Daniel Šuljić. Nastavlja se i suradnja s kinom Valli, u kojem će se održati projekcije tri animirana filma za djecu. Teatar Naranča vodit će dramske radonice za najmlađe, a odigrat će i kazališnu predstavu prema tekstu Ane Đokić Pongrašić Vitez željeznog srca.

Pedeset hrvatskih i talijanskih nakladnika izložit će oko 5.000 naslova koji će se moći kupiti uz popust od 10 do 50 %, a posjetitelj koji priloži Monte Librić letak, ostvarit će i dodatni popust od 10 % na jedan naslov. Za knjižničare i nakladnike, već tradicionalno, održat će se Nulti dan, uoči otvaranja Festivala, 23. travnja. U sklopu Nultog dana Hrvatski centar za dječju knjigu pripremio je zanimljivu izložbu Hrvatske knjige na časnoj listi IBBY-ja (1996. - 2014.) u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Svoj dolazak na Festival potvrdilo je više od 50 knjižničara iz cijele Hrvatske.

Svečano otvorenje održat će se 24. travnja u 11 sati na terasi Circola, prema scenariju i režiji Franje Tončinića iz Teatra Naranča. Na svečanom otvorenju sudjelovat će glumačka ekipa Teatra Naranča u ulogama poznatih hrvatskih i svjetskih autora za djecu, Baka Librić, novi lik Monte Librića Knjigomor i librica Rea Korani. U protokolarnom dijelu sudjelovat će predstavnici pokrovitelja: pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske Vladimir Stojsavljević, župan Istarske županije Valter Flego, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić i direktorica Monte Librića Slavica Ćurković. Festival će proglasiti otvorenim pulski gradonačelnik Boris Miletić.

 

Tagovi:

Vezano uz temu

11. Monte Librić u svijetu animacije i papertoysa!

Novo izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić održat…

Pročitajte i:

Rodila Ella Dvornik! Iznenadit će vas ime djeteta

Čestitke Elli i njezinom suprugu Charlesu Pearceu!

Zašto su vodene kozice njezine djece izazvale pomutnju?

Vodene kozice ovih dana vladaju u mnogim vrtićima, a "ušuljale" su se i u dom…

Do šokantnog sadržaja u par sekundi! Gledaju li i vaša djeca ovo na TikTok-u?

TikTok najbrže je rastuća društvena mreža u svijetu. Trenutačno je koristi više od 1,5 milijardi…

3 rečenice koje baš nikada ne biste smjeli izgovoriti djeci

Pomognite djetetu da izraste u emocionalno zrelu i samouvjerenu odraslu osobu - biranim riječima!