Ova svevremena priča pokazuje kako upravo djeca mogu (i katkad  moraju) uzeti stvar u svoje ruke da bi spasili ne samo svoju onečišćenu Jarugu, nego i druge planete.  Onečišćenje je, kaže Hitrec, globalni problem, baš kao i despoti koji u trci za vlastitim interesom ne haju za sudbinu okoliša i njegovih stanovnika.

Roman  Hrvoja Hitreca "Eko Eko" pojavio se prvi put 1978. u nakladi "Mladosti" i od tada doživio brojna izdanja te je uvršen u školsku lektiru. Roman je pretočen u kazališnu predstavu krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća. Sada se vraća na kazališne daske u obliku lutkarske predstave koja djeci na najbolji način prenosi čaroliju svevremenske priče o očuvanju Zemlje, ali i drugih planeta podobnih za život.  "Svi smo mi svemirci, svi živimo u istom svemiru", poruka je Eka Eka, vođe svemirskih "smetlara".

eko eko ZKL1

Osobitost ovog scenskog uprizorenja jest i autorski tandem koji čine otac i sin Hitrec kao dramatičar i redatelj te izuzetna glumačka postava Katarina Perica Kirin, Luka Peroš, Mladen Čutura, Boris Mirković, Nela Čolić Prižmić, Anđelko Petric, Mira Bosanac , Matija Prskalo, Žarko Savić, Branko Smiljanić, Jadran Grubišić i Gordana Džepina te Janko Popović Volarić kao poseban gost među lutkarima. Scenografiju i lutke potpisuje Miljenko Sekulić, glazbu Darko Hajsek, a oblikovanje svjetla Aleksandar Mondekar.

O radu na predstavi, Katarina PericaKirin (u glavnoj ženskoj ulozi djevojčice Vesne), rekla je da je kao dijete voljela i čitala Hitrecov roman, ali da sada kada kao glumica ulazi u finese likova i radnje, uočava mnoge detalje koji su joj u djetinjstvu promicali. „Najdraži aspekt priče za mene su živopisni dječji likovi koji se međusobno zezaju i bockaju, ali kada se nađu u ozbiljnoj nevolji, nastupaju složno i hrabro“, kaže Katarina Perica Kirin.

eko eko ZKL4

Boris Mirković (Eko eko) je, kaže, zajedno s bratom Mariom praktički odrastao uz Hrvoja Hitreca i njegova djela jer je Mario već kao dječak dobio ulogu u legendarnim Smogovcima.  „Rad na ovoj predstavi bio je izuzetno ugodan jer je pravo zadovoljstvo raditi s tako smirenim redateljem koji točno zna što želi. Kada se radi predstava s velikim ansamblom, to zna biti stresno, ali ova je predstava nastajala u iznimno kreativnoj i ugodnoj atmosferi“, kaže Mirković.

Janku Popoviću Volariću ovo je prva uloga u lutkarskome kazalištu, ali ne i prva suradnja s Nevenom Hitrecom koji ga je već više puta režirao na filmu. „Bilo mi je zanimljivo surađivati s Nevenom u novom mediju, a i istraživanje lutkarstva bilo je zanimljivo i inspirativno. Lutku sam počeo doživljavati kao nastavak svoje glumačke persone, prepoznavati u njoj vlastite geste. U tome su mi mnogo pomogle kolege i redatelj. Lutke su me svakako osvojile i već smo dogovorili idući projekt, predstavu „Mala sirena“ u režiji Joška Juvančića“, kaže Janko Popović Volarić i dodaje: „U djetinjstvu mi je 'Eko eko' bio jedna od najdražih knjiga pa mi je pravo zadovoljstvo  sudjelovati u njezinom oživljavanju na lutkarskoj pozornici.“

eko eko ZKL3

Redatelju Nevenu Hitrecu ovo je nakon brojnih filmskih i televizijskih režija također prvi izlet u lutkarsku umjetnost, koja je bila posebna i po tome što režira roman svojega oca Hrvoja Hitreca. Na pitanje je li tom zadatku zbog toga pristupio s nekim posebnim respektom, odgovara: „Glavna je odlika tog romana njegov humor i dječji senzibilitet koji vjerojatno čuči i u mnogim odraslim ljudima. Krasi ga toplina i humor, a to je upravo ono što nam nedostaje u svijetu. Ja se moram igrati materijalom na kojem radim, tu nema prostora za poseban respekt i ukočenost, a što sam opušteniji i ležerniji to će u konačnici predstava biti duhovitija i bolja. Oca, naravno, zanima kako će izgledati predstava i nakon premijere očekujem njegovu reakciju.“

Foto: Ines Novković