Edukativna konferencija Mliječni zub, čija je misija sažeta u sloganu Odgajati znanjem i srcem, ovog proljeća ulazi u svoje treće izdanje. Nakon dviju iznimno uspješnih i posjećenih konferencija održanih prošle godine, koje su pokazale kako roditeljstvo i odgoj djece u prvim godinama života postaje sve važnija društvena tema, treći Mliječni zub održat će se 8. i 9. ožujka 2019. od 9.00 do 17.00 sati u Zagrebu. Glavna tema nove konferencije je kako poticati odgoj sposobnog, cjelovitog i kompetentnog djeteta u današnjem vremenu, kako u obitelji, tako i u vrtićima.

Prvi Mliječni zub, održan u proljeće 2018. u Zagrebu je predstavio vodeća imena europske i regionalne pedagogije, autore i roditelje, kao što su Jesper Juul, Ranko Rajović, Iben Sandahl i ostali. Iskustvena i stručna predavanja, interaktivne radionice, okrugli stolovi i organizirano čuvanje djece samo je dio onoga što je gotovo 400 sudionika imalo priliku doživjeti u dva dana u zagrebačkom kongresnom centru Forum. Druga, jesenska konferencija, održana sredinom studenog 2018. bavila se specifičnom temom, prepoznavanjem i poticanjem razvoja darovite i talentirane djece. U jedinstvenom prostoru Kaptol Boutique Cinema publika je uživala u brojnim predavanjima, a posebno je zanimanje izazvao razgovor s obitelji Smiljanić s troje darovite djece, kao i projekcija igranog filma Gifted na kraju konferencije.

Koje su glavne kompetencije male djece i kako ih razviti?

Dijete je osobnost već od rođenja i treba ga ozbiljno shvaćati i poštovati. Djetinjstvo nije samo pripremna faza za budući život, već je životno razdoblje koje ima svoje vrijednosti i svoju kulturu. Uspješnost djeteta u obavljanju određenih aktivnosti određuje splet više različitih kompetencija. Upravo iz tih razloga konferenciju ćemo posvetiti razvoju kompetencija koje u ranoj dobi predstavljaju okosnicu razvoja svih ostalih, a osobito razvoju samopoštovanja, samopouzdanja i pozitivne slike djeteta o sebi. Kroz različite vrste izlaganja, predavanja i radionica obuhvatit će se osam temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje - komunikacija na materinskome jeziku, komunikacija na stranim jezicima, matematička kompetencija i osnovne kompetencije u prirodoslovlju, digitalna kompetencija, učiti kako učiti, socijalna i građanska kompetencija, inicijativnost i poduzetnost i kulturna svijest i izražavanje.

Proljetni Mliječni zub u Zagrebu ugostit će neke od vodećih europskih stručnjaka i autora iz područja odgoja djece rane i predškolske dobi. Hrvatskoj publici već dobro poznati norveški pedagog, pisac i motivacijski govornik Godi Keller održat će predavanje o životnim kompetencijama (često različitim od onih koje se traže u obrazovnim institucijama!) i radionicu za roditelje o postavljanju granica. Britanska profesorica pedagogije dr. Verity Campbell-Barr govorit će o pojmu usmjerenosti na dijete kako bi se postigao cilj dubljeg razumijevanja kompetencija te će predstaviti istraživački projekt šest europskih zemalja, uključujući i hrvatske vrtiće. Švedska je jedna od vodećih svjetskih zemalja u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, gdje su aktivnosti djece u prirodi okosnica vrtićkog programa. O tome kako organizirati aktivnosti djece na otvorenom i iskoristiti sve prednosti prirodnog okruženja za dječji razvoj, govorit će dr. Laila Gustavsson, sa švedskog Sveučilišta Kristianstad. Osim njih, sudionici će kroz šest praktičnih i interaktivnih radionica steći primjenjiva znanja i vještine za svakodnevni rad s djecom.

Idući Mliječni zub također je 'kids-friendly' događanje, što znači da će u subotu 9. ožujka biti organizirano cjelodnevno čuvanje i radionice za djecu. Sudionici konferencije i ovaj put će se osvježiti Jana vodom i sokovima, a Jamnica po treći put podržava ovaj vrijedan projekt.

Stručni pokrovitelji konferencije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, dok je medijski podržava portal Roditelji.hr.

Više informacija o programu i cijenama ulaznica možete naći na www.mlijecnizub.hr

Tekst i foto: press