Na ovaj seminar u sklopu kojeg je održana edukacija i radionica „Svako dijete uživa u priči“ prijavilo se više od 100 zainteresiranih volontera. Kroz ovaj projekt poznat pod nazivom „tete pričalice“ prošlo je od 2104. godine više od 150 volontera koji su odradili čak 3000 volonterskih sati! Tete pričalice i stričeki svakodnevno su posjećivali odjele Dječje bolnice Srebrnjak, zabavljali djecu, čitali im i pričali priče, organizirali radionice i igrali se s njima. Od ove jeseni, valja istaknuti, projekt se širi i na dječji odjel Bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Projekt su poduprli: Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Grad Rijeka, KBC Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Sveučilišna zaklada, Filozofski fakultet u Rijeci, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Knjižnice Grada Zagreba, Dječja bolnica Srebrnjak, bolnica Sestara milosrdnica iz Zagreba, OŠ Ivana Gorana Kovačića, Turistička zajednica Grada Zagreba, Volonterski centar Zagreb i pekarnica Dubravica.

edukacija-novih-volontera-pripovjedaca-prica-za-laku-noc-na-djecjim-bolnickim-odjelima

O Udruzi za promicanje potreba djece i mladih „SMIJEŠAK za SVE“

Udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja interesa djece i mladih te njihovog uključivanja u sve aspekte društvenog života.

Udruga organizira rad volontera s djecom i mladima te informirajavnost o potrebi uključivanja djece i mladih u više aspekata društva.

Naši ciljevi su okupljanje djece i mladeži, poticanjemeđusobnogdruženja, očuvanja i unapređivanja veza među mladima.

Organizira predavanja, susrete, savjetovanja, radionice, za članove i volontere udruge ali i za širu javnost.

Osnovani smo 04.11.2013. s ciljem pokretanja projekta Pripovjedač/ica priča za laku noć koji se u Rijeci pod vodstvom Udruge Portić provodi od 2009 godine.

Aktivnosti/projekti

Projekt je osmislila Ksenija Vičić koja zajedno sa Udrugom Portić od 2009 godine provodi taj projekt u Dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci. Krenule su sa onkološkim odjelom a danas djeluju na tri odjela. Projekt je vrlo cijenjen među volonterima, medicinskim osobljem, a najviše među roditeljima i djecom koji su volontere prozvali Tete i barbe pričalice. Udruga SMIJEŠAK za SVE je u suradnji s udrugom 'Portić' organizirala te provodi ovaj projekt „Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Srebrnjak“ u Zagrebu.

Volonteri nakon završene edukacije odlaze u bolnicu na sat vremena i pričaju djeci priče. Nakon pričanja priča, volonteri zapisuju izvješća kojeg objavljuju na zajedničkoj interaktivnoj stranici, kako bi ostali volonteri i organizator dobili što potpuniji uvid u tijek provedbe projekta. Na istoj stranici, pomoću kalendara, volonteri samostalno planiraju vrijeme odlaska u bolnicu i vode evidenciju volonterskih sati koji će se po završetku projekta upisivati u volontersku knjižicu.

40-tak volontera su prošli edukaciju 10. i 11. siječnja 2014. u Zagrebu u OŠ Ivana Gorana Kovačića na Šalati.

edukacija-novih-volontera-pripovjedaca-prica-za-laku-noc-na-djecjim-bolnickim-odjelima

Korisnici projekta su hospitalizirana djeca koja su na Odjelu za pulmologiju i alergologiju predškolske i školske dobi. Organiziranjem novog ciklusa volontera 26 i 27. rujna 2014. stigla je nova radna snaga volontera koji od listopada do danas još uvijek djeluju na odjelu Pulmologije i alergologije djece školske i predškolske dobi.

Svake večeri tri volontera idu na odjele gdje se nalazi oko 20-ero djece. Djeca su u dobi od 3-18 godina i zajednički se druže s volonterima. Djeci se nude priče koju volonteri sa knjižničarima odaberu. Uz priče ponude im se i društvene igre kojim volonteri žele pridobiti pažnju, smijeh i razigranost. Roditelji najčešće nisu prisutni, osim ako se radi o apartmanskim smještajima.

Projekt se provodi svaku večer uključujući vikende i blagdane kroz 9 mjeseci.

Udruzi je želja prikupiti donacije za ovaj projekt kako bi na jesen mogla održati novu edukaciju teta i stričeka pričalica i tako se proširiti i na druge bolnice u Zagrebu.

e-mail: smijesak.za.sve@gmail.com

Tekst i foto: Udruga za promicanje potreba djece i mladih „Smiješak za sve“.