26. travnja 2019. Hrvatski glazbeni zavod u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom po prvi put priređuje svečani donatorski koncert na kojem će nastupati velika imena hrvatske klasične glazbe, a koji će se u izravnom prijenosu prikazivati na prvom programu HTV-a. Glazbenoj umjetnosti potrebne su mecene i ovim vrhunskim umjetničkim događajem Hrvatski glazbeni zavod želi podići svijest javnosti o toj potrebi.

Na koncertu nastupaju Simfonijski orkestar i Ženski zbor Hrvatske radiotelevizije te Ivo Lipanović, dirigent, Ivana Lazar, sopran, Renata Pokupić, mezzosopran i Petrit Çeku, gitara, a na program su djela Rossinija, Anfossija, Lisinskog, Rodriga, Offenbacha i Stančića.

Koncert je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a svojim donacijama podržavaju ga Turistička zajednica Grada Zagreba i Grad Zagreb te Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava, Hrvatsko društvo skladatelja, Croatia records, CMC TV, Hrvatska autorska agencija, Atlantic, Hrvatska poštanska banka i grof Georg Eltz Vukovarski. Medijski pokrovitelji su Večernji list i 24sata.

„U današnjem vremenu relativizacije svega i svačega a pogotovo kulture i glazbene umjetnosti, nukleus zagrebačkog pa tako i hrvatskog glazbenog života je upravo Hrvatski glazbeni zavod. To je i razlog mog sudjelovanja na ovom donatorskom koncertu, kojem sam se s radošću odazvao, pokušavši odaslati signal svekolikoj javnosti i javnoj upravi o iznimnoj važnosti ove institucije za hrvatsku glazbenu kulturu.“ – kaže naš proslavljeni dirigent Ivo Lipanović.

„Moj prvi profesionalni nastup u Zagrebu bio je, igrom slučaja, u HGZ-u 1995. na koncertu Djevojačkog zbora HKD “Napredak” iz Tuzle. Dvorana je meni, učenici iz provincije, bila ostvarenje sna i predstavljala je Zagreb kakav sam zamišljala i o kojem sam čitala. Umjetnost, obrazovanje, njegovanje lijepog, slavna povijest, sve je to izbijalo iz zidova koji su odzvanjali mojim glasom i vraćali mi vjeru u dobro nakon trogodišnjeg ratnog iskustva. Svakog studenta glazbe i kasnije profesionalaca pratio je HGZ na njegovom putu pa tako i mene. Od koncerata Muzičke akademije do kasnijih profesionalnih nastupa sa Hrvatskim baroknim ansamblom i drugim orkestrima i uvijek nam je davao nadahnuće i energiju tradicije, a u isto vrijeme uzvišeni osjećaj stvaranja i nastavljanja puta kojeg su utkali prethodnici. HGZ je identitet Zagreba, Hrvatske u najboljem smislu i ono što drži grad i društvo iznad današnje mode površnosti i ispraznosti. Nadam se nekim boljim vremenima za tu instituciju i sve što ona predstavlja, da ovu bolnu tranziciji prebrodi što prije i postane (i ostane) utočište za umjetnike svih vrsta i generacija.“ – kaže sopranistica Ivana Lazar.

„Dvorana Hrvatskog glazbenog zavoda ima akustična svojstva jednog kvalitetnog glazbenog instrumenta koji ima sve potrebne proporcije i materijale koje stvaraju dobar zvuk, ali uz to sadrži jedan tajanstveni element koji daje neobjašnjiv sjaj. Pri svakom nastupu u ovoj dvorani osjećam dodatno nadahnuće zbog povijesti ove institucije, glazbenika koji su ovdje muzicirali, nekih nezaboravnih momenata koje sam i sâm doživio kao dio publike, izvanrednih materijala koji se nalaze u njenoj knjižnici, te zbog same kvalitete dvorane.“ – kaže gitarist Petrit Çeku.

„HGZ je za mene simbol Zagreba. Doselivši iz Podravine u Zagreb s nepunih 15 godina, upisala sam Glazbenu školu “Vatroslav Lisinski” i tako pored “Glazbenjaka” prolazila gotovo svakog dana, a vrhunac mojeg srednjoškolskog obrazovanja je bio upravo nastup učenika škole „Lisinski“ u HGZ-u. Muzička akademija bila je smještena u HGZ-u pa nam je kao studentima njegova dvorana bila dostupna, bilo da se radilo o nastupima, pokusima ili prisustvovanju brojnim odličnim koncertima uz koje smo stasali. Bilo je iznimno nastupati u dvorani HGZ-a, jednoj od najkvalitetnijih koncertnih dvorana na svijetu, u kojoj sam stekla odlično iskustvo izvedbe pred publikom. Knjižnica HGZ-a sadrži vrijedno muzikološko blago i odličan je izvor inspiracije, pa sam tako u njoj došla do rukopisa prekrasnih solo pjesama Božidara Kunca koje sam s pijanistom Đorđem Stanettijem snimila za Cantus. Nadam se kako će se moja davno započeta suradnja s HGZ-om i dalje razvijati te kako će dvorana, zgrada i društvo nastaviti svoju misiju i ostati simbolom glazbenog života grada Zagreba  i Hrvatske.“ – kaže mezzosopranistica Renata Pokupić.

Pratite sve aktivnosti Hrvatskog glazbenog zavoda na: www.hgz.hr