Jurjevo je prvi kršćanski proljetni blagdan poslije Uskrsa. Obilježava se 23. travnja paljenjem krijesa, a posvećeno je ratniku, mučeniku i svecu koji nastupa protiv mračnih sila i odgoni ih. U narodu je Jurjevo smatrano pravim početkom proljeća i gospodarske godine, odnosno pobjedom svjetla nad tamom. Večer uoči Jurjeva ljudi su se tradicionalno okupljali, blagovali, plesali i pjevali, nosili zelene grančice i palili krijes. Jurjevski se krijesovi pale od davnina, a njima se pozivalo na buđenje proljeća.

Manifestacija je nastala na inicijativu Damira Domina, predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor, s ciljem oživljavanja ove lijepe tradicije samoborskog kraja, a od početnog je druženja uz vatru prerasla u manifestaciju koja privlači sve veći broj posjetitelja.

Jurjevski krijes u Samoboru
SONY DSC

Stari samoborski običaj paljenja Jurjevskog krijesa osmu godinu za redom na livadi Vugrinščak u subotu, 27. travnja, oživjet će Turistička zajednica grada Samobora, Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor i Gradska četvrt Gornji kraj – Hamor, uz pokroviteljstvo Grada Samobora.

Uz paljenje krijesa i prigodni program koji počinje u 18:00 sati nastupit će i žonglerska druga Cirkultura. U sklopu programa očekuje nas i sada već tradicionalno bubnjanje uz pucketanje vatre. Sugrađani i gosti mogu sa sobom ponijeti mesne i druge delicije koje će, uz pomoć vatrogasaca iz DVD-a Samobor, moći ispeći na žaru krijesa.

Tekst i foto: Turistička zajednica grada Samobora