Susret plesnih stručnjaka iz više europskih zemalja, paneli kao i stručna predavanja osvijestit će važnost plesa za razvoj djece, kao i potrebu uvođenja plesa kao predmeta u škole, uz suradnju s profesionalnim umjetnicima i kazalištima. Program uključuje 5 predstava za djecu, 2 stručna seminara, 2 predavanja na temu suvremenog plesa djece i mladih, 2 okrugla stola i 1 start-up prezentaciju. Organizator događanja je Plesni centar Tala kojeg vode Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić. Naime, njihov je cilj da ples i pokret postanu dostupni svakom djetetu kao dio odgoja. Dokazano je da ples i pokret potiču zdrav tjelesni razvoj, razvoj inteligencije, kreativnosti i samosvjesnosti, a djeluju i na smanjenje inertnosti i nasilja.

Osim spomenute konvencije održat će se zagrebačka edicija Kliker dječjeg festivala plesa, pokreta i igre. Polaznici zagrebačkih vrtića i škola sudjelovat će u interaktivnim predstavama i dodatnim radionicama, a dječje plesno kazalište ovaj put dolazi k njima. Tako će djeca u dječjem vrtiću Izvor uživati u predstavi Misli u boji, a školarci OŠ Ivana Gundulića u premijeri predstave Polygon Larise Lipovac Navojec. Ova plesna umjetnica, koreografkinja i plesni pedagog obilježava i 25 godina rada. Osim zatvorenih predstava u vrtiću i školi, održat će se i predstave za građanstvo u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Kulturnom centru Travno i Plesnom centru Tala. Zadnjeg dana Festivala, u subotu 26. 10. i  Zrinjevac postaje velika rasplesana pozornica na koju su svi dobrodošli.

Kako do besplatnih ulaznica za predstave?

Za vas smo osigurali 2 puta po dvije ulaznice (ili 1 x 4, za četveročlanu obitelj) za svaku od sljedeće tri predstave. Kako biste ih osvojili, samo budite brzi. Pošaljite svoje podatke (ime, prezime, ime djeteta i koliko je godina) te kontakt broj mobitela, zajedno s nazivom predstave koja vas zanima na naš mejl urednistvo@roditelji.hr i na mejl ćemo vas obavijestiti ako ste ih osvojili. Sretno!

Predstave za djecu:

1. Kronografija dualizma (10+), srijeda 23. 10. 2019. u 19 sati, Zagrebačko kazalište lutaka (Ulica baruna Trenka 3, Zagreb)

Iako ime zvuči kompleksno i ozbiljno, riječ je o izvedbi namijenjenoj klincima koji su u potrazi za samim sobom i svojim položajem u društvu u odnosu na vršnjake, prijatelje, roditelje i okolinu. Izvedba kombinira hip-hop kao urbani sa suvremenim plesom i stvara novu plesnu formu - hip-hop kazalište.

djecji-festival-plesa-kliker-i-life-long-burning-medunarodna-koreografska-konvencija-uskoro-u-zagrebu

2. Sinovi (8+), petak 25. 10. 2019. u 10 sati, Kulturni centar Travno (Ul. Božidara Magovca 17, Zagreb)

Till i Jaša Frühwald, dvije generacije, otac i sin - kako na pozornici, tako i u stvarnom životu - kreću u potragu za onim što čini njihov odnos, kopajući dublje no što bi to uobičajene obiteljske veze diktirale. Što bi sin mogao i trebao naučiti od svog oca te kakav mu je uzor potreban kao mladiću koji raste i razvija se? Kako i kada dječak postaje muškarcem, ili muškarac ocem te što “biti otac” uopće znači?

3. Patka, smrt i tulipan (6+), subota 26. 10. 2019. u 10 sati, Kulturni centar Travno

Patku je već dulje vrijeme pratio čudan osjećaj. Kao da je netko promatra, kao da joj je netko blizu. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, a ni Smrti se baš ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute. Smrt doživljava iskreno prijateljstvo i čaroliju života. Ali jesen se bliži, tada i Patka mora poći na svoje posljednje putovanje…

Prema motivima dječje slikovnice “Patka, Smrt i Tulipan” Wolfa Erlbrucha. Kako pronaći pravi način i govoriti o pitanju smrti, koje u jednom trenutku neizbježno postavi svako dijete.

Detaljnije o predstavama i stručnom programu pogledajte na https://klikerfestival.com/program-zagreb/

Tekst i foto: press