U srijedu 7. rujna 2017. u sklopu cjelodnevnog predstavljanja Karlovačke županije Zagrepčanima pod nazivom Sa susjedima kod sataodržat će se različite besplatne dječje radionice na kojima će najmlađi učiti filcati vunu te raditi tradicijski nakit i rožice od krep papira. Oni malo hrabriji moći će pomoći u kuhinji Ivane Vukmanić u kojoj će se spremati tradicionalna jela: pašteta od vrganja na kukuruznom kruhu, srneći gulaš s njokima od buće, sarma od ogulinskog zelja s ječmenom kašom, smuđ u korici od bućinih koštica s krumpir salatom te knedle od šljiva s prezlima, vrhnjem, cimetom i šećerom.

Radionice su na rasporedu cijeloga dana te prethodna prijava nije potreba! Dovoljno je da dođete s vašim mališanom te nju/njega uključite u program namijenjenih njihovom uzrastu koji će se odvijati do večernjih sati.

Osim toga, djecu u četvrtak na Trgu bana Jelačića očekuje i malo etno selo te nastupi folklornih skupina njihovih vršnjaka i mažoretkinja na glavnoj pozornici kao i predstavljanje jedinog hrvatskog slatkovodnog akvarija Aquatike. Posebno će zanimljivo biti vidjeti prezentacije starih tradicijskih zanata i običaja poput pletenja košara, našivavanja vrhovačkih pisanica, čihanja perja, šlinganja, faldanja krila, perušanja kukuruza i rada na lončarskom kolu kao i prikaz izrade jalbe – pokrivala za glavu kojeg su nosile udane žene u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca.

djecje-radionice-na-glavnom-zagrebackom-trgu-u-znaku-tradicijskih-zanata

Za odrasle će svirati različiti KUD-ovi uz ponudu 30-ako OPG-ova iz karlovačke županije koji će za degustaciju i prodaju nuditi sireve, med, brašno (heljdino, kukuruzno, ječmena kaša…), domaće sokove i džemove, kompote, svježe voće i gljive, ljekovite pripravke te pekarske proizvode, ali i drvenu i keramičku kuhinjsku opremu i lončariju. Osim poznate Guinnessove štrudle, tu će se naći i više vrsta domaćih keksa te torta Katarine Zrinske.

djecje-radionice-na-glavnom-zagrebackom-trgu-u-znaku-tradicijskih-zanata

Poseban interes svakako će pobuditi štand Turističke zajednice grada Ogulina na kojem će biti predstavljena mogućnost polaganja vozačke dozvole za letenje na metli!

Tekst: press

Foto: TZ