Dječje plesne matineje

U subotu, 14. siječnja 2017. godine u 11:00 sati, u Zagrebačkom plesnom centru održat će se prvo ovogodišnje gostovanje plesne predstave “MINIMI” namijenjene uzrastu 4+. Gostovanje predstave odvija se u suradnji KLIKERa, prve nacionalne platforme za razvoj suvremenog plesa za mladu publiku, Zagrebačkog plesnog centra i umjetničke organizacije VRUM

Predstava MINIMI koristi okvir i principe dječje igre kako bi istražila određene prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na dinamiku, odnosno stvaralačku snagu grupe. Kroz zaigrane principe bavi se važnim pitanjima vlastitog identiteta, samopouzdanja i važnosti svakog pojedinca, ma kako malen ili velik on bio. MINIMI je predstava koja malenim gledateljima, neposrednošću izvedbe te svježim načinom pripovijedanja, otkriva nove kazališne dimenzije i perspektive, istodobno zagovarajući pozitivne vrijednosti - suradnju i prijateljstvo. Jezik predstave je jednostavan, razumljiv i vrtićkom uzrastu, najvećim dijelom temelji se na pokretu i neverbalnoj komunikaciji, ali uključuje i razne druge mogućnosti pripovijedanja - govor i razgovor, glazbu, video, te plastično prikazivanje elemenata priče. Uobičajena i svakodnevna forma, poznata i najmlađim gledateljima, u ovoj će se predstavi koristiti kao objekt neizmjernog kreativnog potencijala.

MINIMI je…
…suvremena i inetraktivna plesna predstava koja se događa u razini dječjih očiju.
…postavlja VELIKA pitanja o MALIM stvarima. Što je malo, a što je veliko? Tko je mali, a tko veliki čovjek?
…nas vodi na preslagivanje maštovite scenske slagalice koja pleše priče koje tijelo zna ispričati.
…otvara svijet slobode i vidi stvarnost u dimenzijama i perspektivama koje odrasli putem izgube i zaborave, kroz lakoću i brzinu prelaska iz realnog u nadrelno, u igru, rastvara maštu pokretom.
…govori o identitetu, odrastanju, i momentima kad smo "mali, ali smo veliki, odnosno nismo više mali, ali smo dosta veliki da ne budemo mali…".
…govori o svakodnevnim životnim čudesima koje možemo naći u najobičnijim sitnicama.
…govori o malim ljudima u velikom gradu, o uklapanju, pripadanju, samostalnosti i samopouzdanju.
…detaljno artikulira dijelove tijela tretirajući ih kao cjelinu.
…promatra ljudsko tijelo kao pozornicu i dozvoljava nam da tijelo i njegove mogućnosti, pa tako i nas same, vidimo na posve nov način.
…je podsjetnik da je svijet puno bogatiji, širi i dublji nego što ga obično percipiramo.

minimi1

MINIMI je nagrađivana predstava autorskog dvojca Sanje i Tilla Frühwalda nastala u koprodukciji umjetničke organizacije VRUM i Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba te Prostora plus iz Rijeke. Na festivalu 8. Gumbekovi dani, predstavi MINIMI je dodijeljeno posebno priznanje, dok je 2016. godine MINIMI nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta u čak tri kategorije - nominacija za najbolju koreografiju, scenografiju i kostimografiju.

KLIKER je prva hrvatska platforma koja potiče razvoj plesa za mladu publiku na području cijele Hrvatske. U okviru ovog sveobuhvatnog i dugoročnog projekta istražuju se novi načini produkcije u kojima mlada publika dobiva priliku aktivnog sudjelovanja u stvaranju scenske umjetnosti i umjetničkim procesima, pronalaze se aktualni pristupi plesu te se podržava održivi razvoj publike kroz suradnju s profesionalnim umjetnicima, stručnjacima i pedagozima, formirajući adekvatne strukture i metode normiranja evaluacijskih procesa kreiranja i biranja umjetničkih sadržaja za mladu publiku.

Rad platforme KLIKER podržan je od Zaklade "Kultura nova".

Rezervacija ulaznica može se napraviti putem e-mail adrese ples.zpc@gmail.com a od ponedjeljka, 9. siječnja ulaznice možete kupiti na blagajni ZPC-a u Ilici 10, od 16-20 h te na dan izvedbe sat vremena prije početka predstave.

Tekst i foto: VRUM

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

VIDEO: Dječak doslovno 'rastura' u plesu

Uzmite predah, uključite ovaj video i malo si…

Knjiga o džungli

Kino Tuškanac nastavlja svoje subotnje matineje za djecu…

Čarobni dan u čarobnom Maksimiru

Nedjelju, 11.9.2016. rezervirajte za posjet Maksimiru jer tamo…

Pročitajte i:

Stiže 300. izvedba Bum Tomice

U subotu 25. ožujka u 17 sati u Maloj sceni održat će se 300. izvedba…

Dan narcisa u centru Zagreba

Udruga Sve za nju poziva vas da se pridružite obilježavanju Dana narcisa u subotu 25.…

Priprema, pozor, sad! Trka počinje

PETICA - igrom do zdravlja i društvo sportske rekreacije Aktivan život pozivaju vas na veliko…

Tridesetom i posljednjom donacijom medicinskih uređaja uspješno završena humanitarna akcija "Palčić gore”

Na svoju 5. godišnjicu, jedna od najvećih nacionalnih humanitarnih akcija postigla je svoj cilj i…