Kad je Sheldon Cooper iz „Teorije velikog praska“ ispričao kako je kao dijete pokušao na maminu karticu kupiti plutonij na crnom tržištu, svi smo se grohotom nasmijali. Jer niti postoji takvo dijete, a još manje slična priča. No, izgleda da smo se grdno prevarili. Ovaj dječak iz Memphisa je s 12 godina počeo graditi svoj reaktor, u 13. ga završio i izveo nuklearnu fuziju i time, kako navodi Fox News, postao najmlađi Amerikanac, ako ne i najmlađi na svijetu, koji je to postigao.

Jackson je izgradio stroj od čelika, ugradio vakuumske komore i pumpe i svakakve, nama običnim smrtnicima, nepoznate dijelove. Tim je strojem postigao sudaranje atoma u vrućoj plazmi u čijem centru dolazi do snažnog otpuštanja energije fuzije. Ako ste se ikad pitali kako nas sunce grije, taj proces oslobađanja energije sličan je ovom kojeg je izveo taj dječak u svojoj sobi.

A sve je počelo tako što je Jackson zaključio kako ne želi svoje slobodno vrijeme trošiti samo na igranje igrica kao što je Fortnite. Počeo je surfati Internetom, raspitivati se o temi nuklearne energije i tako naišao na dječaka Taylora Wilsona koji je istu nuklearnu reakciju izveo u garaži svojih roditelja kad mu je bilo samo 14 godina. Taj je rekord Jackson odmah poželio srušiti.

Najteže je bio izgraditi i testirati reaktor

Sobu je pretvorio u laboratorij, a roditelji su ga podržali kupivši mu opremu i dijelove za oko 10 000 dolara. Kako je rekao, sve je to ustvari bilo poprilično jednostavno. Pravi izazov bila je izgradnja reaktora i njegovo testiranje jer, naime, ne postoji priručnik s uputama za izgradnju tako nečeg. Zbog toga je učio iz vlastitih pokušaja i pogrešaka, ali i uz savjete fizičara amatera na forumu kako bi bio siguran da ide u dobrom smjeru kod gradnje i konačnog pokusa.

Jacksonov otac, Chris Oswalt nije razumio čime se njegov sin bavi, no želio je znati da je sve to sigurno. Kako bi se u to uvjerio konzultirao se sa stručnjacima fizičarima koji su mu objasnili potencijalne opasnosti rada s reaktorom, od moguće izloženosti visokim dozama radijacije ili pak strujnog udara od 50 000 volti koju je koristio kako bi zagrijao plazmu jezgre reaktora.

Da cijela stvar bude još zanimljivija, danas nuklearne elektrane struju proizvode uzimajući energiju fisije (energiju koja se oslobađa razdvajanjem atoma), a nuklearna fuzija (energija se oslobađa spajanjem atoma) je proces koji fizičari još uvijek nisu uspjeli zauzdati niti iskoristiti za dobivanje energije.

„Još uvijek smo jako daleko od izgradnje nuklearnog fuzijskog reaktora za proizvodnju struje tako da možete samo zamisliti koliko je zahtjevno napraviti ga“, za Fox News  je rekao je dr Jingbiao Cui, profesor i voditelj katedre za fiziku na Univerzitetu Memphis.

Tekst: I.Š.

Izvor: FoxNews.com

Foto: Profimedia